Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Látványos fotókat is lőtt az amerikai hadsereg.

Szeptember elején NATO országok mesterlövészei az osztrák Alpokban tartózkodtak, ahol azt gyakorolták, hogyan lehet 15 fokosnál magasabb szögben lőni, több mint 300 méterre.

A norvég Telemark zászlóalj mesterlövészei célozzák be a szemközti dombon lévő célpontot

Az osztrák Hochfilzeni Gyakorlóközpontban belga, német, görög, olasz holland, norvég, szlovák és amerikai mesterlövészek tartottak egy hétnapos gyakorlatot, amely során a már említett speciális lövéseket gyakorolták.

Az amerikai 2. gyalogezred mesterlövészei munkában

Alexander Rishovd, norvég mesterlövész oktató szerint ez egy nagyon nehéz lövésfajta, amely során a lövésznek a gravitáció erejével is számolnia kell.
A szűk egy hét alatt a katonák többször is felgyalogoltak a kétezer méteres hegyekre, bár néhányszor lovak segítségét is igénybe vették.

– A fegyverek, a lőszerek, az állványok, az élelem, távcső, éjjellátók, hegymászó felszerelések, hálózsákok – ezek így együtt több mint negyven kilót nyomnak – mondta az egyik belga katona. – Nem könnyű összerakni a csomagot, mert a mesterlövészeknek egy halom különleges eszközre van szükségük, így aztán nem egyszerű eldönteni, mik is az abszolút szükséges holmik a küldetés során.

Hegymenetben a NATO legjobb mesterlövészei

Azoknak a mesterlövészeknek, akik 15 foknál magasabban vagy mélyebben fekvő célpontra lőnek, számolniuk kell, hogy megkapják, milyen ívben is fog haladni a lövedék. Minél messzebb van a célpont, a szög és más faktorok annál inkább befolyásolják a röppályát.

Egy holland lövész a völgyben lévő célpontot keresi

– Persze a küldetések során sokszor kerülünk ilyen helyzetbe, így nem árt ezeket a helyzeteket gyakorolni – mondta Alexander Rishovd. (Ha ennél mélyebben érdekel a dolog, akkor a Google-ban keress rá az Angle Cosine Indicator és az indikátorszög kifejezésekre.)

Az olasz 4. alpesi ezred képviselői

A mesterlövészek az úgynevezett „stresszlövéseket” is gyakorolták. Ilyen gyakorlatok során a katonák azt gyakorolják, milyen is a fizikai edzés lövésgyakorlatokkal kombinálva. Az ilyen módszerekkel is harci helyzeteket szimulálnak.

Norvégok gyakorolják a nekifutásból célba lövés művészetét

– Minden országnak megvan a maga taktikája, technikája és sajátos procedúrái – mondta egy amerikai lövész a különleges egységektől. – Amikor különböző nemzetek lövészeit párba tesszük, vagy egymás ellen kell küzdeniük, akkor össze lehet hasonlítani ezeket a nemzeti sajátosságokat és kiderül, melyik működik jobban.

A belga különleges alakulat egysége

Szlovákok a füstöt használják a szél irányának és erősségének meghatározásához

– Nagyon nehéz olyan terepet találni, ahol az ilyen lövéseket gyakorolni lehet – mondta Ryen Funk, az amerikai hadsereg őrmestere. – Nem tudjuk ezt eleget gyakorolni, így aztán remek lehetőség volt számunkra, hogy itt lehettünk.

Norvég mesterlövész és egy amerikai spotter együttműködései egy éjszakai gyakorlat során

(Fotók: US Army)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.