Több mint 12 milliárd dollárra becsülik a projekt teljes összegét.

Most is van alagút New Jersey-ből New Yorkba, a Hudson-folyó alatt, de az Amtrak vonaton rendszeresek a késések, és ki is siklott már. A mostani vonalat a Sandy hurrikán is megrongálta, és évi majdnem egymillió késést okoz a rossz állapota.

Márciusban az USA Közlekedési Minisztériuma 100 millió dollárt kért a két város vasúti projektjére, a Hudson Tunnel Project-re (Hudson Alagút Projekt), köztük egy új alagút építésére és a jelenlegi karbantartására a 2023-as központi költségvetésből.

Viszont a projekt teljes költségét több mint 12 milliárd dollárra becsülik.

A Hudson Alagút Projekt már 2011 óta él, eddig 800 millió dollárt kapott az Amtraktól, valamint New York és New Jersey államtól, és két szakaszt el is kezdtek építeni a Penn Stationtől a 10. utcáig futó alagútban. A teljes projekt a Washington DC-től Bostonig tartó északkeleti folyosó felújításáról szól, ahol a mostani Hudson Alagút rossz állapota miatti késések évi 800 ezer embert érintenek.

Irgalmatlan nagy összegről van szó, cserébe a projekt a késések miatti kár felszámolásán túl 72 000 új munkahelyet és 19 milliárd dollárnyi gazdasági tevékenységet teremt, csökkenti az emissziót, és az új szakasz strapabíróbb is lesz a mostaninál. Fontos szempont az is, hogy

egy alagúttal el lehet érni belvárosi helyszíneket méregdrága telkek felvásárlása nélkül, ahol amúgy is találni jobb funkciót, mint a közlekedés.

Jelenleg is folyik már az építkezés, és várhatóan a következő években az alagutat is elkezdik  építeni a Hudson-folyó mocsaras, a mérnökök szerint fogkrém állagú talajába. Ha meg is kapja jövőre a projekt a története első kormányzati támogatását, akkor is hosszú idő lesz befejezni – viszont az előnyeit is még hosszabb ideig – a mérnökök reményei szerint akár évszázadokig – élvezhetik majd a New York-iak.

(Forrás: Popsci.com, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő