Az Google október utolsó napján bemutatott új telefonja hozza, amit egy referenciakészüléktől elvárhatunk: az LG által fejlesztett Nexus 5 erős, olcsó és már a legújabb, Kit Kat névre keresztelt Android fut rajta.

Nexus 5

Az olcsó iPhone-hoz hasonlóan már műanyag borítással érkező legújabb Google-mobil alig lett nagyobb elődjénél, mérete 137,8x69,2x8,6 milliméter, tömege 130 gramm. Sajnos a kamera csak nyolc megapixeles, ami a felsőkategóriás telefonok között ma már elég szerénynek számít, és a 2300 mAh-os akksitól sem estünk hasra, de ezekért a kellemetlenségekért kárpótol a telefon hihetetlenül alacsony ára, hiszen Németországban a kisebb, 16 GB-os modellhez mindössze 349 euróért, vagyis nagyjából 109 ezer forintért juthatunk hozzá kártyafüggetlenül (a 32 GB-os modell ennél várhatóan ötven euróval lesz drágább).

Ez az ár nevetségesen alacsony a Nexus 5 teljesítményéhez képest, hiszen a telefonban található Snapdragon 800 chipset egy négymagos, magonként 2,3 Ghz-es Krait 400 procit, valamint Adreno 330 grafikus chipet rejt magában, ami mellé 2 GB RAM-ot is kapunk. Az ötcolos, full HD felbontású IPS kijelzőre szintén egy árva szavunk sem lehet. További jó hír az LTE- és NFC-támogatás, és persze ne felejtsük el, hogy ez az első telefon, amelyen már az új, Kit Kat névre keresztelt 4.4-es Android fut.

Android 4.4 Kit Kat

Az új operációs rendszer az elődökhöz képest némileg új dizájnnal érkezik: az ikonokat kicsit átrajzolták, a felső állapotsáv és az alsó navigációs felület pedig áttetsző lett. Az új oprendszer legnagyobb előnye, hogy kevesebb memóriát használ elődjénél, így gyengébb telefonokon is elfut – a Google állítása szerint 512 MB RAM is elég a kényelmes működéséhez.

Javult a telefon hangfelismerő rendszere is, amely a Google szerint 25%-kal pontosabb, mint eddig, és a Voice Search valamint a Google Now is komoly fejlődésen ment keresztül. A keresőszolgáltatással immár asztalt is foglalhatunk egy étteremben, mozijegyet vehetünk, receptek között keresgélhetünk, de a lehetőségek száma szinte végtelen. A telefonalkalmazás is fejlődött, például ha olyan számot hívunk, amely nincs benne a telefonkönyvünkben, a program automatikusan megpróbálja azt kikeresni az internetről.

A legújabb Android hamarosan a korábbi Nexusokon (Nexus 4,7,10), valamint HTC One és Samsung Galaxy S4 készülékeken is elérhető lesz, arról viszont, hogy más, már forgalomban lévő készülékekre megjelenik-e valamikor a Kit Kat, egyelőre nincs hír.

(Forrás: Mobilarena)

És ezt olvastad már?
Minden windowsos gépet érintő veszélyes sérülékenységet fedeztek fel