Emlékszel még rá, amikor a '90-es évek végén irigykedve nézted azokat az öltönyös faszikat, akiknek pont olyan ultra menő, szétcsúsztatható telefonjuk volt, mint Neónak a Mátrixban? Na hát az irigykedés korszaka ezennel lezárult.

A tavalyi Nokia 3310 után a HMD Global ugyanis idén is előrántott egy nagy klasszikust a kalapból, mégpedig a 8110-est, aminek a gatyába rázott, 2018-as verzióját a februári Mobil Világkiállításon mutatta be a gyártó. Töredelmesen bevalljuk, a nagy rohanásban Barcelonában nem igazán volt időnk ránézni a legendára, de a magyarországi bemutatón végre jól összetaperoltuk a megújult banántelefont, amit a HMD Global a lehetőségekhez mérten mindenben igyekezett a mai elvárásokhoz igazítani.

Ennek eklatáns példája, hogy a telefonban a wifi mellett 4G-adatkapcsolat is van (meg persze Bluetooth és GPS is), vagyis majdnem minden olyasmit lehet vele csinálni, mint egy okostelefonnal: játszik a Youtube, a Facebook, a Gmail is, igaz, mai szemmel nézve azért már kell egy kis mazochista hajlam, hogy a fizikai gombokkal akarj begépelni egy státuszfrissítést (vagy bármit).

Szintén újítás az eredeti telefonhoz képest a kamera és a színes kijelző, valamint a jack-csatlakozó, ami mostanában már a csúcstelefonokban is egyre ritkábban található meg. Ahogy a tavalyi 3310-ből, természetesen a 8110-ből sem maradhatott ki a sznáke, emellett megtaláljuk az összes, butatelefonoknál alapfelszereltségnek számító dolgot FM-rádiótól a naptárig.

Szigorúan nézve a 8110 teljesítménye amúgy nagyjából az első generációs okostelefonokéval vetekszik, hiszen a telóban egy Snapdragon 205 procit találunk 512 GB RAM-mal és 2 megapixeles kamerával, persze az érintőkijelző hiánya miatt a 8110 még olyan telefonokkal sem igazán mérhető össze, mint az első ZTE Blade.

Hogy a 24 ezer forintos ár mennyire stimmel egy ilyen képességű feature phone-nak, azon el lehetne morfondírozni egy sör mellett, de ha nekünk kéne választani egy kicsit olcsóbb "noname" butatelefon és eközött, akkor azért egész biztosan a 8110 felé húzna a szívünk.

A retró-teló Magyarországon júliustól lesz kapható, ellentétben a Nokia másik nagy dobásával, a Nokia 1-gyel, amivel éppen az eddig butatelefont használókat szeretnék rávenni arra, hogy végre ők is okostelefonra váltanak. A Nokia 1 teljesítménye és ára is ennek megfelelően igencsak visszafogott, viszont a kifejezetten gyengébb teljesítményű telefonokra optimalizált Android One oprendszernek hála, ez annyira nem érződik rajta.

A Nokia 1 néhány napja már megvásárolható a hazai boltokban harmincezer forintért, ahogyan a Nokia nagyágyúi is, vagyis

  • a Nokia 6 (90 ezer forint),
  • a Nokia 7 Plus (135 ezer forint),
  • és a csúcskategóriás Nokia 8 Sirocco (260 ezer forint) is, amit Barcelonában már alaposan megnéztünk magunknak.

És ezt olvastad már?
Igazi vamzer a Zoom újítása