Fogkefeteszt. Nem sűrűn látsz nálunk ilyesmit, de ennek is eljött az ideje. És az a helyzet, hogy az Oral-B iO 9-ről tényleg érdemes írni.

Az ember úgy van a fogkefékkel, hogy vagy nagyon, de nagyon beleássa magát a témába, és megveszi akár elektromosban, akár hagyományosban a legjobbat, vagy – és ez a legtöbb ember – csak úgy vesz valamit, ami árban is oké, nem ronda, vagy lehet ronda, csak lehessen vele fogat mosni úgy, hogy az ember este és reggel se akarja szidni a gyártó anyját. Én a sors furcsa fintora folytán ott kötöttem ki, hogy egy rakás fogorvos vesz körül a mindennapjaimban, így esélyem sincs arra, hogy az „ócsó déemes” fogkefét használjam, mert akkor jön a csúnya nézés, de ez most egy olyan szint, amire még a fogorvos családtagok is elismerően csettintenek, és igen, meg akarnak érinteni.

Az Oral-B iO 9N ugyanis csúcskategória.

Annyira, hogy ez az árán is meglátszik, közel 100 000 Ft, az ember kettőt pislog, ha meglátja ezt az összeget, de aki tényleg nagyon figyel, vagy kell, hogy figyeljen a fogaira (és igazából mindenkinek kellene, csak hát vannak, akik fokozottan rosszabb helyzetben vannak), annak érdemes átgondolnia, hogy beszerezzen egyet. Mondom is, miért.

Az iO 9N mágneses meghajtórendszerrel rendelkezik, és ahogy azt a cég mondja, különleges súrlódás nélküli mágneses meghajtója az energiát közvetlenül a meghajtóból az egyes sörték hegyére továbbítja, amely finom mikrorezgések által precíz, csendes és hatékony tisztítást tesz lehetővé. Próbálom ezt lefordítani: amikor bekapcsolod a fogkefét, sokkal finomabb, mégis rettentően gyors rezgéseket tapasztalsz, ami a fogakhoz érve elsőre egészen picit furcsa, de pár másodperccel később már nagyon jó érzés, és sokkal hatékonyabban tisztít, mint bármi.

Nem hazudtak, amikor azt írták, olyan, mintha magától siklana, tényleg úgy érzi az ember, de azért ne engedd el, mert a gravitáció ugyebár még attól mindig működik.

Az iO 9N-ben már ez is kiemelkedően prémium érzést ad, de egyébként már ránézésre is lehet tudni, hogy ez bizony nem az a fogkefe, amit csak úgy megvettél, hogy eldobhasd, amikor majd fél év múlva tönkremegy. Már-már elegáns, amit életemben nem hittem volna, hogy elmondhatok egy fogkeféről, de tessék, megtörtént. Fekete színe, színes kijelzője és különféle színekben pompázó jelzőgyűrűje tényleg széppé teszik.

Az Oral-B iO 9N mindössze két gombbal dolgozik, egy bekapcsoló-beindító gombbal a kijelző felett és egy menüválasztóval a kijelző alatt. Utóbbival tudunk választani, hogy milyen módban szeretnénk használni épp az eszközt, összesen 7 közül lehet választani: Daily Clean, Sensitive, Whiten, Gum Care, Intense, Super Sensitive és Tongue Clean. Amint elindul a fogmosás, elindul egy számláló is, ha két perc alatt végzünk, a fogkefe nem lesz boldog, de tényleg, úgy effektíve nem lesz az, és közli is, hogy szar emberek vagyunk, és bújjunk el a sarokban. Jó, legalábbis egy szomorú szmájlit mutat, és hát ugye a fogkeféddel nem akarsz rosszban lenni, úgyhogy lenyomod a minimum 2 percet, hogy boldog legyen, és főzzön neked kávét. Utóbbit még nem tudja, de talán majd a 10N.

Szóval igen, érzelmeket közvetít a kijelzője, és ez jó. Mert tényleg nem akarod látni a szomorú vonásokat, de hát akad itt más is, ami rávesz arra, hogy felelősebben kezdj gondolkodni a fogmosásról, és ez nem más, mint a hozzá tartozó app.

A telefonodra letöltött Oral-B applikáció együttműködik bluetoothon a telefonoddal, és figyeli, hogyan mosol fogat, megjutalmaz medálokkal, és elemzi a fogmosásodat úgy, hogy közben végig nézheted, a fogsorod melyik része nincs még megfelelően megtisztítva. Mindezt egy 3D-s fogfelszín-követő technikával rendelkezik, ami mesterséges intelligenciát használ, és igyekszik felismerni a szájüreg minden területét, majd így megmutatni, hogy hol kell még tisztítanod a teljes siker érdekében.

Az iO 9N azt is jelzi színes fénygyűrűjén és a telefonon is, ha túl erősen nyomod a fogaidhoz, ekkor a gyűrű pirosra vált zöldről, és egy kicsit vissza kell venned a nyomáserősségből. A művelet végén az app kielemzi, hogy pontosan hol mennyire mostad meg a fogaidat, hol mostad meg kevésbé, és a tisztasági fokot százalékos arányban meg is mutatja. Néha mintha nem feltétlenül érzékelné teljesen pontosan, a hátsó területeket, de ez is megszokás kérdése, ha már tudjuk, hogy mit szeretne tőlünk a fogkefe, akkor már ezzel sem lesznek problémák.

Az appban egyébként különféle ciklusokat állíthatunk be annak megfelelően, hogy mit szeretnénk elérni az állandó fogmosással az alapvető higiénián kívül, friss leheletet, lepedékkezelést vagy fogfehérítést, de akár még a fogszabályzó-ápolást is. Különféle kihívásokat is teljesíthetünk, amik egyébként jó poénok lehetnek, például mossunk fogat ötször éjfél és hajnali három között, vagy 3 napig minden egyes nap tisztítsuk meg a nyelvünket, és így tovább.

Az iO 9N kifejezetten játékossá teszi a fogmosást, baromi jó élmény használni, és igen, meg lehet érteni, hogy miért kerül ennyibe. Összehasonlíthatatlanul tisztábbnak érzi az ember a fogait, és szinte várja, hogy bekapcsolja, és hellóval köszönjön neki. Mármint a fogkefe a használójának. Igen, tudom, hogy beteg dolgoknak tűnnek ezek, de használat közben rájön az ember, hogy nem azok.

A fogkeféhez jár egy utazótok is, ami töltő is egyben, egy tartó a plusz fejeknek, valamint egy mágneses töltőállvány, azaz egy korong ami meglepően jól tartja a fogkefét annak ellenére, hogy nem tűnik túl stabilnak elsőre. Gyorsan feltölt, nem kell attól félni, hogy órákat kellene várnod, ha gyorsan fogat kellene mosnod, és elfelejtetted ráállítani a töltőjére. Szép, nagyon hatékony, nagyon okos, és igen, lehet, hogy az ára borsos, de a fogaid nagyon meghálálják. Én nem akarok összeveszni vele. Általában mosolyog. Még mindig nem főz kávét.

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő