Egy különleges bionikus ruhát fejlesztettek ki az orosz hadsereg számára, amelyben a katonák úgy festenek, mintha valami kiborgok lennének.

A mesterséges külső vázat (avagy exoskeleton, röviden külső csontváz) persze nem most találták fel, hadiöltözékként használták már többször is, hiszen javíthatja a katonák teljesítményét és erőnlétét egyaránt. Az egy más kérdés, hogy úgy festenek benne, mintha a Star Warsból szabadultak volna, vagy mintha egy jövőben játszódó sci-fi droidkatonái lennének.

Oleg Csikarev, a MISIS fegyverfejlesztésének helyettes vezetője egyébként helyénvalónak találta a párhuzamot, sőt, tovább is ment: szerinte a jövő hadviselésében nem katonák fognak majd harcolni, őket ugyanis lassan leváltják a robotok és a kiborgok.

Persze nem mindenki szeretné, hogy ez bekövetkezzen: épp a napokban történt, hogy az ENSZ-től több mint száz robottechnikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozás vezetője kérte egy nyílt levélben azt, hogy tiltsa be a gyilkos robotok harcászati felhasználásának lehetőségét.

„A halálos autonóm fegyverek olyan háborút vívhatnak, amely sokkal nagyobb és gyorsabb lehet, mint amit az ember képes felfogni. Az iszonyat fegyvereivé válhatnak, fegyverekké, amelyeket zsarnokok és terroristák az ártatlan lakosság ellen vethetnek be, vagy fegyverekké, melyeket ha meghackelnek, kontrollálhatatlanná válhatnak” – olvasható a levélben. Egyébként Elon Musk is tart ettől, márpedig ha valakire, rá aztán érdemes odafigyelni:

És ezt olvastad már?
Így néz ki egy Boeing 747-es felszeletelve