Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy közepes fotós nagyon nagy dolgokat alkothat vele, egy profi pedig zseniálisakat.

Egy közepes telefonnal is olyan képeket csinálhatunk, hogy azt gondoljuk, egyrészt vérünkben van a fotózás, másrészt hogy bár létezik még a fényképezőgépek kategóriája, de a jelentőségük csökken.

Ebben van igazság: tényleg meglepően jó fotókat lehet telefonnal készíteni. Aztán ha egy picit komolyabban kezdünk a fényképezéssel foglalkozni, hamar kiderül, hogy nemcsak a telefonok fejlődtek ennyit, hanem a rendes fényképezőgépek is, amelyek így még mindig magasan verik a legjobb optikájú telefonokat is.

Egyetlen példán érzékeltetjük ezt, de az sokatmondó lesz – lássuk a Panasonic Lumix S1-et!

Ránézésre olyan, mint a komolyabb, tükörreflexes digitális fényképezőgépek jó ideje: masszív váz, felül kijelző és vakucsatlakozó, hátul kis monitor. A lényeg persze a részletekben rejlik. A csúcs ma már tükör nélküli, full-frame gépet jelent, a Lumix S1 is ilyen, CMOS képérzékelője 24,2 megapixeles (35,6 x 23,8 mm), szavakban ez nagy felbontást, széles dinamikatartományt és kiváló jel/zaj arányt biztosít magas ISO-értékeknél is – akár ISO 51.200 értékkel is lehet képet készíteni!

Általában bőségesen elég a több mint 24 megapixel – ha esetleg mégsem, akkor a 96 millió pixel már biztosan az. A gép ezt is tudja: ebben az üzemmódban nyolc felvételből származó képadatokat egyesít, amelyeket úgy rögzít, hogy minden egyes kép előtt a képstabilizátor rendszer kicsit módosítja a képérzékelő helyét. A végeredmény

bónusz funkció a mozgásból származó elmosódás kiiktatása. Van tehát képstabilizátor is, nem is akármilyen: nemcsak a giroszenzor alapján számítja ki a rezgést, hanem magáról a CMOS képérzékelőről és a gyorsulásmérő szenzorról érkező adatokat is feldolgozza, mindezt pedig grafikusan is megjeleníti, hogy kiszűrhetőek legyenek a remegés forrásai.

Az extrém gyors és pontos fókuszálás megvalósításához a Venus Engine, a CMOS képérzékelő és az új LUMIX S objektívek akár 480 fps sebességgel is képesek egymással kommunikálni, így a rendszer akár 0,08 másodperc alatt is tud reagálni. További extra a továbbfejlesztett mesterséges intelligencia, amely

ezáltal megbecsüli a várható mozgást, és az autófókusz még akkor is képes követni az alanyt, amikor az hátat fordít. Ha viszont nem fordít hátat, hanem felénk néz az emberi alany, akkor az arc-, szem- és pupillafelismerés segít, hogy a portrék fókusza mindig megfelelő legyen.

Az OLED elektronikus képkeresője a legnagyobb felbontású a kategóriában, 5,76 millió pixeles, és akár 120 fps frissítési rátával képes megjeleníteni a képeket, a mindössze 0,005 másodperces késleltetés nemcsak matematikailag, hanem a használatnál is gyakorlatilag nulla, vagyis tökéletesen valósághű képeken követhető az alanyok mozgása.

A hátsó érintőkijelző 3,2 hüvelykes, 2,1 millió képpontos felbontású és három tengelyen mozgatható, ezért kihajtva alacsony vagy magas szögből is lehetővé teszi a felvételkészítést álló és fekvő tájolásban is.

Természetesen van éjszakai üzemmódja, akkor a megvilágított gombok is segítik a munkát, a gép tetején pedig a kategória legnagyobb, háttérvilágítással rendelkező LCD-je található, amelyről egy pillantással leolvashatók a legfontosabb beállítások.

Mert bizony mozgóképet is rögzít, akár 4K minőségben, 60/50p képrátával, 30p sebességű teljes pixelkiolvasással, ami tiszta és részletgazdag képeket alkot, mivel pedig a képérzékelő teljes szélességben használható, maximálisan élhetünk az extrém kis mélységélességben rejlő lehetőségekkel. Egy 3,5 mm-es mikrofonfoglalat támogatja a hangbemenetet, a hangot pedig egy 3,5 mm-es fejhallgató bemenet segítségével lehet ellenőrizni.

A Lumix S1-et úgy fejlesztették ki, hogy az öntött magnézium elő- és hátlapok, valamint a minden illesztésnél, tárcsánál és gombnál alkalmazott szigetelések a komoly igénybevételt is kibírják. A gép ellenáll a pornak és a fröccsenő víznek, a zárját 400 ezer kioldásra tervezték. Vezérlőgombjait egy ergonómiai tanulmány eredményei alapján helyezték el, a nyolcirányú joystick és a finomított felhasználói felület is gyors működtetést tesz lehetővé felvétel közben.

A fényképezőgép automatikusan rögzíti a fotós személyes adatait és szerzői jogi információit az elmentett képek Exif adataiban – a Panasonic Lumix S1-gyel annyira professzionális képek készíthetők, hogy az alkotója biztosan büszke lesz rájuk.

A cikk létrejöttét támogatta a Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Branch Office.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.