Fél éve vettél új telót, de az Ötkertben már nem mered kirakni az asztalra, nehogy a csajok lekoccoljanak az öt megapixeles kamerája miatt? És mit szólnál hozzá, ha kicserélhetnéd egy nyolc megapixelesre úgy, hogy a telefonod többi része marad? A szabadon konfigurálható Phonebloks pontosan ezt kínálja.

Nagyon leegyszerűsítve a Phonebloksot nevezhetnénk a mobiltelefonok PC-jének is, ugyanis egy olyan készülékről van szó, amelynek minden eleme szabadon cserélhető kamerától a processzoron keresztül az akkumulátorig. Ennek köszönhetően ha mondjuk lezúzod a telefonod kijelzőjét egy hatalmas betontömbbel, vagy kiégeted az akksit, nem kell az egészet azonnal a kukába dobnod, de a technológiának van egy ennél is nagyobb előnye, ugyanis a moduláris felépítéssel a telefon bővíthető és teljesen személyre szabható.

Életszerű példa: még soha életedben nem kattintottál egy képet sem a reggeli kávédról az Instagramra, de gutaütést kapsz tőle, hogy két óra Need for Speed után már egy sms-t sem tudsz elküldeni. Ebben az esetben a kamerát akár teljesen ki is hagyhatod az általad összeállított telefonból, a helyére pedig berakhatsz egy nagyobb akksit.

Az ötlet gyenge pontja a megvalósításnál kezdődik, ugyanis ahhoz, hogy a telefon működőképes legyen, a nagy technológiai vállalatoknak mind le kéne gyártaniuk a saját Phonebloks-kompatibilis eszközeiket, amivel kvázi saját maguk alatt vágnák a fát: amíg az emberek hajlandóak évente kifizetni egy új telefon árát, az olcsóbb moduláris technológia támogatása egyáltalán nem érné meg a gyártóknak, nem beszélve a gyártósorok átállításáról és egyéb járulékos költségekről.

Az ötletgazdák ennek ellenére bizakodóak, és arra kérnek mindenkit, hogy a közösségi oldalakon támogassák a kezdeményezést, amitől azt remélik, hogy ha október 29-éig sikerül 150 ezer embert felsorakoztatni a projekt mögé, az a nagy cégeket is meggyőzi majd arról, hogy érdemes komolyan foglalkozni ezzel a forradalmi ötlettel.

És ezt olvastad már?
Minden windowsos gépet érintő veszélyes sérülékenységet fedeztek fel