Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És elég gyorsan: másodpercenként több mint hét kilométert tesznek meg.

Tervezett pályájuk élettartamának felénél járnak a december 6-án pályára állított ATL-1 és SMOG-P nevű magyar műholdak, a jelek szerint minden úgy működik, ahogy a magyar szakemberek tervezték, folyamatosan érkeznek az adatok.

A két berendezést a Rocket Lab amerikai magáncég Electron rakétája vitte fel az űrbe és állította pályára. A műholdak a legfrissebb adatok alapján enyhén elliptikus pályán haladnak a Föld körül. Legnagyobb távolságuk a bolygótól nagyjából négyszáz kilométer, sebességük megközelítőleg másodpercenként 7,2 kilométer.

A felbocsátás utáni adatok alapján a műholdak pályán maradásának legkisebb időtartamát öt hónapra becsülték, de ez több mindentől, például a légkör fékező hatásától az adott magassági zónában, a nap aktivitásától is függ. Az ATL-1 és a SMOG-P mostanra már annyira eltávolodott egymástól, hogy egy antennával is kommunikálhatnak a velük a mérnökök és kutatók. Egymás után érkeznek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem antennájának látókörébe pont olyan ritmusban, hogy mindkét eszköz tud kommunikálni a szakértőkkel, és küldik a tőlük várt információkat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Budapesti Műszaki Egyetem, MTI. A kép illusztráció, bár lehet, hogy épp ott van valahol a távolban a két magyar műhold valamelyike.)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.