Nem elég az Európai unión belüli járatokra korlátozni klímavédelmi intézkedéseket.

Négy légitársaság – az EasyJet, a Ryanair, a Jet2 és a Wizz Air – az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetséggel (T&E) közösen azonos szabályokat szorgalmaz az európai repülőterekről induló valamennyi járatra.

Az apropó, hogy az Európai Bizottság az Irány az 55%! elnevezésű klímavédelmi csomagjában a légi közlekedésre vonatkozó szabályok reformját is javasolja, ám ez

csak az Európai Unión belüli járatokat érinti, pedig a kibocsátások több mint 60 százalékáért az EU-n kívülre induló és onnan érkező járatok felelősek.

A négy légitársaság és a T&E közös állásfoglalása szerint ahhoz, hogy a légi közlekedési ágazat 2050-re szén-dioxid-mentessé váljon, elengedhetetlen a feladatok egyenlő elosztása minden szereplő között.

„Nem szabad mentességeket adni, be kell vonni az EU-n kívüli célállomásokra irányuló, és onnan érkező járatokat is az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerébe”

– írják a közleményben. Váradi József, a Wizz Air csoport vezérigazgatója szerint, függetlenül a végső célállomástól, az intézkedéseknek minden járatra vonatkozniuk kell, hiszen a szén-dioxid-kibocsátás nem áll meg az EU határainál.

(Forrás: MTI)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A Facebook mesterséges intelligenciája Mark Zuckerberget ócsárolja folyamatosan