Itt a szép új jövő, barátaim.

Néhány évvel ezelőtt debütált a világhálón a Boston Dynamics robotkutyájáról szóló videó, ami valami megmagyarázhatatlan oknál fogva apokaliptikus hangulatot ébresztett mindenkiben, holott a magyarázat szerint az eszközt főként olyan tevékenységek elvégzésre szánták, amik segítenek az embereknek, nem pedig ellenük irányul. Valami mégis van a kognitív tudattalanunkban, ami miatt félünk ettől a géptől, aki látta a Black Mirror idevágó epizódját, az tudja mire gondolunk.

Nos, a mai naptól, azaz május nyolcadikától a szingapúriak már majdnem a Black Mirrorban érezhetik magukat, a városvezetés ugyanis a parkokban és közterekben munkába állította saját robotkutyáit.

Gyorsan meg is jegyezték, hogy nem emberek megbüntetése a cél, azaz nem kívánják majd beazonosítani azt, akin nincs maszk, nem áll két méterre a társaitól, vagy épp bandákba verődve beszélget. A feladata az, hogy a kutya szenzoraival ellenőrzik, egy adott területen nem tartózkodik-e túl sok ember.

(Érdekes, hogy most, amikor egy párizsi metróállomáson elkezdték egy szoftverrel ellenőrizni, hogy kin van maszk és kin nincs, ott is kiemelték, hogy nem az a cél, hogy beazonosítsák a szabálysértőket.)

A Spot névre robot haszna a városvezetők szerint, hogy így kevesebb közterületest kell kiküldeniük a parkokba, akik így kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal.

A hatóságok már közleményben figyelmeztették a helyieket, hogy ne kapjanak pánikrohamot, ha elbaktat mögöttük ez a szerkezet.

Az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában drónokat használnak arra a célra, hogy megfigyeljék, egy adott területen nem gyűlt-e össze túl sok ember, vagy hogy betartják-e a kijárási tilalmat.

És végezetül itt egy rész az említett Black Mirror epizódból.

Kellemes hétvégét mindenkinek!

És ezt olvastad már?
Így menekül egy orosz hadihajó az ukrán rakéták elől