Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Munkába állították az első robotzsarut az Egyesült Arab Emírségek kirakatvárosában. Mondjuk azután, hogy Dubajban már repülő autók szállítják az embereket, és egy ideje drónokat fogtak be tűzoltásra, ezen nagyon nem kéne meglepődnünk. Ugyanakkor ha jobban belegondolunk abba, hogy néhány évtizede az egész koncepció csupán egy sci-fi akciófilmnek indult, mégis megengedett az ámulás.

A 2011-ben bemutatott prototípust a hétvégén megrendezett Gulf Information and Security Expón állították hivatalosan is szolgálatba. A spanyol PAL Robotics fejlesztette ki a közel 100 kilós és 170 centiméteres humanoid robotot, amelyről érdemes megemlíteni, hogy kilencszer annyi nyelvet beszél, mint egy átlagos magyar rendőr. De ennyivel nem érik be Dubajban:

A robotzsaru egyelőre nem fogja az utcát szelni, hogy bűnözők után vadásszon, de az emberek nyugodtan bombázhatjuk őt kérdésekkel, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja elveszíteni a türelmét.

A robotot arcfelismerő rendszerrel látták el – bár a hatékonyságán még van mit csiszolni –, és folyamatosan élő képet sugároz majd a helyi rendőrségnek. A dubaji robocop ugyanakkor igen rokonszenves figura: ha kedvünk tartja, nyugodtan cseveghetünk vagy kezet rázhatunk vele, de egy szelfi erejéig akár még tiszteleg is előttünk, ha megkérjük rá.

(forrás: CNN, The Next Web)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.