Az Atelopus varius először szaporodott fogságban!

Atelopus varius egy súlyosan veszélyeztetett faj, amely csak és kizárólag a panamai és Costa Rica-i esőerdők mélyén él és csak gyors folyású patakok köveire rakja le petéit.

A Manchesteri Egyetem kutatói a panamai Santa Fe nemzeti parkjába ellátogatva tanulmányozták a ritka kétéltűt, hogy a környezeti hőmérsékletre, a vízszintre és az áramlás erősségére vonatkozó adatokat felhasználva reprodukálják annak természetes élőhelyét. A speciális világításnak köszönhetően a mesterséges környezetben egy olyan trópusi alga is virágzik, amellyel az ebihalak táplálkoznak.

A szakemberek még 2018-ban hoztak el Panamából hat Atelopus variust, a kutatók azt tervezik, hogy ha az élénksárga és fekete színű varangy kipusztul a természetes élőhelyén, akkor fogságban világra jött ebihalakat fognak betelepíteni a vadonba.

mondta Andrew Gray, az egyetemhez tartozó Manchesteri Múzeum kurátora.

A kutatók célja, hogy segítsék az Atelopus varius megóvását az állat természetes élőhelyén, amelyhez anyagi támogatást is nyújtanak, valamint megtanítják a helyieknek, hogy minkét tudják figyelemmel kísérni a faj állapotát.

Az Atelopus varius azért halt ki csaknem teljesen, mivel az 1990-es években fellendült a nemzetközi kisállatkereskedelem, az színes varangyokat pedig kedvencként kezdték tartani. Ez mára megváltozott, viszont a fajnak jelenleg egy veszélyes gombafertőzéssel kell megküzdenie.

Az állatoknak kevés az esélyük a túlélésre, mert a természetes élőhelyük egyre csak pusztul, az idegen, betelepített fajok pedig tovább szűkítik az életterüket.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.