Vezeték nélküli hang? Extra basszus? Ebből túl sok jó nem sülhetne ki, de teszteltük a Sony két bluetooth extra bass-termékét, és azóta a kapcsolatunk komolyra fordult.

Bár egyébként is egy bluetooth hangfalat használok otthon, nem tartom a legmagasabb kategória felett őket túl sokra. Valami mindig balul sül el velük kapcsolatban, nem túl erős a hangzás, nehezen csatlakoztathatóak, és ez mindössze egyetlen egyszer volt másképp, a Sony SRS X9-nél, na de ő egy elit játékos brutális áron, el is várja az ember, hogy egy vagyonért olyan minőséget hozzon, amibe nem lehet belekötni. Kicsit megremegett a gyomrom, amikor kiderült, hogy tesztelnem kellene két bluetooth-cuccot, ráadásul az Extra Bass-sorozatból, mert az extra basszus általában csak arra szolgál, hogy elvonja a figyelmet a közepes hangminőségről, és az a helyzet, hogy ennél kellemesebbet nem is csalódhattam volna.

Szóval itt van két Extra Bass bluetooth termék, az XB650BT-fejhallgató és az XB3 bluetooth hangfal, és olyanok, mint az igazi feleségnek való nők. Biztos lehet bennük hibát találni, de mindig meglepnek valamivel, ami miatt csak egyre nagyobb lesz a szerelem. Nem indult döccenőmentesen egyébként a kapcsolat, az XB3-at nézegetve ugyanis én nem tudtam komolyan venni, a hozzám kék színben érkezett bluetooth hangfal kicsit talán a fiatalabbakat célozza meg első ránézésre (de ne kép alapján ítéljük meg), pláne, hogy több színben is kapható, de ezt egészen addig tartottam így, amíg nem fogtam kézbe.

Az XB3-ban ugyanis van anyag. És bár kerek és színes (ráadásul cseppálló is), jó ránézni, van súlya, ami azt jelenti, hogy talán mégis a komolyabb játékosok közül való. Telefonnal csatlakoztatni mindössze két másodperc volt, ami az eddigi leggyorsabb összekapcsolódás, amit valaha láttam (az első párosítás után persze), és ez azóta sincs másképp, gyakorlatilag egyetlen másodperc alatt összeakad az eszközeinkkel, és már mehet is a móka.

És a móka nagyon menni fog. Méghozzá annyira menni fog, amennyire nem különösebben lenne indokolt ebben az árkategóriában. Az Extra Bass-funkció kikapcsolható a hangfalon, de nem fogod kikapcsolni. Kivételesen nem arra szolgál, hogy elvonja a figyelmet a mély és a magas hiányáról. Pont annyi basszust ad hozzá a képlethez, amennyi még nem zavaró, amennyi miatt nem nevezed parasztvakításnak és amennyi nem tesz kárt a többi tartományban, de ami a legszebb, hogy nem is az elektronikus zenék közben fogsz bólogatni nagyokat. És itt kezd a dolog érdekes lenni.

Mert az XB3 és az Extra Bass-füles, az XB650BT bár jól vizsgázik EDM-ben, hiphopban, és bármiben, amiben elektronika van, az élőzenéhez a legjobb, ami azt jelenti, hogy a tervező urak mindenre gondoltak, eléggé profi munkát végeztek, és mivel volt alkalmam évekkel ezelőtt a Sony hangfalait megalkotó mesterekkel találkozni Londonban, bármikor bátran mondom, hogy ezek a férfiak teljességgel őrültek. A szakmájukat évtizedek óta végző audiofil profik, akik olyan lelkesedéssel tudnak beszélni egy hangfalról, mintha a saját lányuk lenne, aki most nyert meg két világversenyt, egyet a szépsége, egyet pedig a tudása miatt.

Szóval sem a hangfal, sem a füles nem viccel. A plusz basszus nem rontja az élményt, sőt, legtöbbször hozzáad, és az igazán nagy szó, hogy emellett minden tartományban szuperül szól. A fülhallgató is pont ugyanannyira könnyen csatlakozik, mint a hangfal, egy búgó női hang jelzi, ha bekapcsoltuk, ha kikapcsoltuk, sőt, azt is elbúgja, hogyan áll a töltöttség. Túl sokat nem fogod töltőn látni őket, mivel a Sony 30 működési órát ígér, amin jót röhögtem, de nem volt min, tényleg 30 órán keresztül bírnak működni, ami a hihetetlen de tényleg igaz kategóriát bőven kimeríti.

A bluetooth füles bátran használható headsetként is, a hangerőt a rajta található gombon növelhetjük és csökkenthetjük, ráadásul valami olyan gyönyörűen kék, hogy nehéz levenni róla a szemet, de persze kapható más színekben is. Én másfél hónapja használom mindkettőt aktívan, és bár szerettem a régebbi hangfalamat is, pont egy napja töröltem le róla a port, annyira elfelejtkeztem arról, hogy ott létezik egymagában a polcon. A hangfal és a füles is megvásárolható 40.000 Ft körül, ami szerintem ebben a minőségben abszolút olcsónak mondható.

Nem tudtam őket olyan nehézség elé állítani, amit ne vettek volna könnyen, legyőztek, aztán az arcomba röhögtek. Nem merülnek le egyhamar, minden zenei stílusban állatul szólnak, szépek, tudod, hogy ha megszólalnak, akkor abban örömöd lesz. Ha nők lennének, feleségül kellene őket venni. Biztos vannak olyan országok, ahol ezt meg lehet tenni.

És ezt olvastad már?
Rejtélyes, lila köveket találtak a Marson – Nem tudni, mi az, és azt sem, hogy került oda