Hogy kinek készült a Sony Xperia 10 III, igazán jó kérdés, de azt tudjuk, hogy kinek okozhat örömet.

Az Xperiák igazából mindig is jó telefonok voltak. Tény, hogy voltak jobbak, olcsóbbak, de mindig is minőségi termékekként léptek elő, amiket nagyon lehetett szeretni. Főként azért is, mert azonnal fel lehetett ismerni teljesen letisztult, elegáns kinézetüket. A Sony mindig is pont azoknak kínálta a telefonjait, akik nem feltétlenül akartak lekerekített kijelzőket, irtóztak a képernyőkbe rakott notch-októl, és szerették, ha egy telefon jó anyaghasználattal kényeztet el, amikor a kezedbe fogod.

Erre most itt a Sony Xperia 10 III, ami átvenné a stafétát a 10 II-től, és nem igazán érteni, hogy mit akart vele a Sony. Tévedés ne essék, nem egy rossz 5G-képes telefonról van szó. Érezni rajta a jó öreg Sony-törődést, kinézetre is ugyanolyan letisztult, mint mindig, majdhogynem takkra pont ugyanúgy néz ki, mint az elődje, ami nem is feltétlenül baj, csak a hardvere mellett az árazása olyan, hogy picit felhúzza az ember a szemöldökét. Na de nézzük meg közelebből.

Az Xperia 10 III-ban egy Snapdragon 690 melózik egy Adreno 619 grafikus chippel, ami nem különösebben jó hír ebben az árkategóriában. A 690 már a legfinomabban szólva sem túl erős processzor, de amit kell, azt megteszi, így sem vészes a helyzet, csak éppen be kell vallani, hogy nem ezzel a telefonnal fogunk minden beállítást a maximumra húzva játszani. Ez azért gáz, mert már egy jóval olcsóbb telefon is jobban futtat játékokat, mint a 10 III, viszont ha csak annyi a vágyad, hogy egyszerűbb címekkel tolj néha-néha pár percet, nem fogod megérezni, hogy gyengébb a hardver.

Persze azért azt meg kell jegyezni, hogy gyorsaság terén sem virít túlzottan a mobil, bár tény, hogy csak egészen hajszálnyival marad le a villámgyorstól, magyarul még mindig gyors, és csak akkor tűnhet fel, hogy néha picit meg-megröccen a teljesítmény (és hogy a scrollozás sem annyira folyamatos, mint amilyen lehetne), ha mostanában sok telefonnal foglalkoztál, ami elég valószínűtlen.

De akkor miért mondom mégis azt, hogy ez nem egy rossz telefon? Egyrészt azért, mert az Xperia 10 III tényleg jó élményt nyújt. Jól össze van rakva, jók az anyagai, és bár nem feltétlenül vékony, mégis kecses. Másrészt pedig olyan gyönyörű a kijelzője, hogy az embernek beleég a retinájába egy-egy filmkocka, amit rajta néz. Ez azért nem nagy dolog, mert a Sony mindig is jó volt kijelzőkben, és már az Xperia 10 II-ben is remek OLED-képernyőt lehetett bámulni naphosszat, és itt sincs másképp.

Az OLED kijelző csak 60Hz-es frissítést bír, ami egyébként manapság már kissé röhej, de ha sokat nézel filmet a telefonodon útközben, akkor olyan színeket és olyan kontrasztos képet kapsz, hogy olyat mástól nem nagyon fogsz. A 21:9 arányú kép persze HDR10-támogatással, 4K-ban kelti életre a színeket, és irdatlan jól végzi a dolgát. Már csak egy elfogadható kamera kellene a boldogsághoz, és tulajdonképpen meg is vagyunk.

Csakhogy a Sony valamiért a kamerákon is spórolt, de azért a helyzet nem tragikus. Bármennyire is furcsa ezt leírni, de a hátlapi három kamera közül a főkamera mindössze 12MP-es képeket készít, az ultanagylátószögű és a telefotó lencse pedig csak 8 megapixeleseket, de most őszintén, telefonban nem is feltétlenül kell a csilliárd megapixel, csak az, ami van legyen nagyon jó.

Az mondjuk erős túlzás lenne, hogy a telefon remek fotókat készít, de maradjunk annyiban, hogy egyáltalán nem készít rossz képeket, ha jók a fényviszonyok, és nem mozog a kép alanya egy zárlatos Duracell-nyusziként. Optikai képstabilizálás nincs, a szoftver nem a legjobb, de néha tényleg képes a csodára, csak tudni kell a határait. Az átlag olcsó telefonoknál jobb képekre képes, csak hát van itt még egy kis bibi, ami után az ember csak vakarja a fejét.

Az, hogy ez a telefon nem olcsó. 170.000 Ft körüli árához képest egy Snapdragon 690-nel, 6GB RAM-mal, 60Hz-es kijelzővel, maximum közepes kamerával már annyira nem tűnik jó vételnek. Ráadásul még a gyorstöltőt is kispórolták a dobozból, ami nettó hülyeség. Ennél jóval olcsóbban akadnak jobb hardverrel, több lehetőséggel, jobb kamerákkal, gyorstöltővel a dobozban érkező modellek. Mégis van ebben a telefonban valami, ami nagyon vonzó. Egyrészt a kialakítása, a notch-mentessége és persze a kijelzőjének szépsége, plusz a „sonysága”, a kecsessége, és az, hogy letisztult, egyszerű, mégis megkapó a külseje. Ráadásul még jack csatlakozó is van rajta.

De nagyon úgy érezni, hogy a Sonynak most nem volt túl sok kedve foglalkozni a középkategóriával, és minden erejét az Xperia 1 III-ba és az 5 III-ba ölte. Csak akkor miért árazta ennyire felül? És miért kellett kihozni egy telefont, aminek nem feltétlenül van túl sok értelme? Mindegy, így is biztos megtalálja a közönségét az Xperia 10 III, főleg, ha majd pár helyen akciós lesz. Ha egy picit faragnának az árcímkéjén, sokkal vonzóbb ajánlat lenne.

És ezt olvastad már?
Ez a fülhallgató győzött meg arról, hogy tényleg elérkezett a vezeték nélküli agybadugós fülesek ideje
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!