Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Korunk legnagyobb fizikusa halála előtt egy forradalmi tanulmányon dolgozott "A Smooth Exit From Eternal Inflation?" címmel, amiben megpróbálta matematikai alapokra helyezni a párhuzamos univerzumok létezését.

Hogy ez sikerült-e neki, egyelőre nem tudhatjuk biztosan, ugyanis a Thomas Hertoggal közösen írt tanulmány jelenleg még egy (közelebbről meg nem nevezett) tudományos folyóirat szakértői előtt van, akik a megjelenés előtt alaposan áttanulmányozzák az abban foglaltakat.

Az viszont biztos, hogy Stephen Hawking utolsó munkájáról máris ódákat zengenek, a The Sunday Times a fizikus legfontosabb munkájának nevezte, a The Telegraph pedig odáig ment, hogy

De miről is szól az "A Smooth Exit from Eternal Inflation?" Erről egészen sokat tudunk, hiszen a tanulmány első változata már tavaly megjelent, Hawking és Hertog most csak módosított rajta. Hawking 1983-ban James Hartle elméleti fizikussal együtt dolgozta ki a határok nélküli állapot teóriáját, amelyben lefektették, hogy az univerzum határfeltétele, hogy nincs határa, ennek következtében pedig elméletileg végtelen számú ősrobbanás történhetett, vagyis végtelen számú párhuzamos univerzum (azaz multiverzum) létezhet.

Az elmélet viszont igazi 22-es csapdája az egzakt tudomány számára, hiszen ha végtelen számú univerzum létezik, akkor bármi lehetségessé válik, vagyis lehetetlen felállítani bármilyen szabályszerűséget, ami alapján megfigyelhetnénk más univerzumokat. A most elkészült tanulmány legfontosabb hozadéka, hogy

Ennek érdekében Hawking és szerzőtársa igyekezett matematikai alapokra helyezni az elméletet, vagyis a kvantumfizika törvényei alapján leszűkíteni a multiverzumot azokra az univerzumokra, amelyek "működhetnek", vagyis nem csak elméletileg létezhetnek. Ezzel sikerült leszűkíteniük az univerzumok számát végesre, ami lehetővé teszi a kutatóknak, hogy (ha Hawkingnak igaza volt) a megfelelő műszerekkel egyszer majd megfigyelhessék a párhuzamos univerzumokat.

Hawking egyébként már korábban is leszűkítette az univerzumok számát, ugyanis a John Oliverrel készült interjúból kiderült, hogy elméletben sem létezhet olyan univerzum, amelyben Charlize Theron randizna a humoristával.

(Forrás: Livescience, Gizmodo, Nyitókép: Getty)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.