Szakemberek mondták el, miket kéne megtenned az adataid védelme érdekében
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Persze nincs olyan, hogy bombabiztos megoldás, de azért bőven tudsz tenni a saját biztonságodért.

Az elmúlt napokban, hetekben komoly zűrzavart, több esetben anyagi kárt is okoztak a tömegesen kiküldött, csomag érkezéséről szóló csaló SMS-ek és átverős e-mailek.

Az incidensek ráirányította a figyelmet arra, hogy az okostelefonok esetében is kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk a megfelelő védelemről. Az ESET kiberbiztonság-technikai cég szakértői elmondták, mik azok az óvintézkedések, amiket érdemes betartani a készülékünk, illetve a rajta tárolt személyes és banki adataink védelme érdekében?

Biztonságos lezárás

Mindig zárjuk le biztonságosan készülékünket, és kerüljük az olyan egyszerű, de gyenge megoldásokat, mint például egy „L” alakú feloldóminta, vagy az „1234” jelszó beállítása.

  • Feloldóminta esetén rajzoljunk bonyolult alakzatokat,
  • a feloldókód megadásakor pedig egyedi, minél hosszabb számsort adjunk meg,
  • ha pedig van rá lehetőség, használjunk biometrikus jellemzőt is (például ujjlenyomatot vagy arcfelismerést) a jelszó vagy minta mellett.

A hivatalos áruház használata

Akármennyire is csábítóan hangzik, hogy a hivatalos Google Play vagy App Store áruházon kívül más forrásokból is letöltsünk alkalmazásokat, ezzel az eszközünket szükségtelen kockázatoknak tennénk ki.

Alkalmazások engedélyezése

Az alkalmazások telepítéskor különféle engedélyeket kérnek, amiket a figyelmetlen átgörgetés helyett érdemes átolvasni, és ha valami gyanúsat észlelünk, akkor inkább keressünk egy másik applikációt. Ha mindent gondolkodás nélkül elfogadunk, akkor lehet, hogy ezzel lehetővé tesszük, hogy hozzáférjenek az eszközön tárolt adatainkhoz, vagy pénzt csaljanak ki tőlünk, esetleg kémkedjenek utánunk.

Biztonsági szoftver használata

Ma már az okostelefonokra hasonló veszélyek leselkednek, mint a számítógépekre, hiszen ugyanúgy vírustámadás áldozatává válhatnak, vagy akár illetéktelenek férhetnek hozzá például a készülékek a kameráihoz.

  • Az Android rendszerekre fejlesztett ismert, megbízható biztonsági szoftverek számos kellemetlenségtől kímélhetnek meg bennünket. Védelmet nyújtanak a kiberfenyegetések és trójai fertőzések ellen, blokkolják a gyanús weboldalakat, biztosítják az érzékeny adataink védelmét, és segítséget nyújtanak az elveszett vagy ellopott eszközök megtalálásában is.
  • A biztonsági program mellett mindig telepítsük a készülékünkre a legfrissebb hivatalos frissítéseket is, mivel azok gyakran tartalmaznak biztonsági hibajavításokat is, amik segítenek a védekezésben.

Titkosítás, biztonsági mentés és javítások

A biztonsági mentés lényege, hogy minden fontos fájlunkról (családi képek, dokumentumok, e-mailek) készítünk egy másolatot, amiket az eszközünkön kívül tárolunk. A fájljaink ugyanis számos különféle módon megsérülhetnek vagy elveszhetnek. Például a telefonunkat ellophatják, meghibásodhat, vagy valamilyen baleset érheti (tűz, víz, leesés), de akár olyan rosszindulatú vírustámadás áldozatává is válhat, amik megrongálja, vagy lezárja a rajta lévő fájljainkat. Ezekben az esetekben csökkentheti a bosszúságunkat, ha legalább a rendelkezésünkre áll egy biztonsági mentés, amiket az adatok helyreállításhoz használhatunk.

Legyünk tisztában a veszélyekkel

Az okostelefonok esetében a kártevők és rosszindulatú alkalmazások mellett gyakori problémát jelent az adathalászat és a különféle átverések. Az adathalász csalások sokféle formában léteznek. Például kaphatunk fertőzött linkeket tartalmazó SMS-eket, amiket rosszindulatú szoftvert tartalmazhatnak, vagy egy kártékony alkalmazás letöltésére próbálnak rávenni.

Velünk nem történhet meg?

Az eszközeink biztonságát gyakran mi magunk veszélyeztetjük. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy hétköznapi felhasználóként nem vagyunk elég érdekesek vagy értékesek a bűnözők számára, ezért nem tesszük meg a szükséges védelmi intézkedéseket. Ugyanakkor a legutóbbi SMS-incidens is megmutatta, hogy a csalók nem konkrét célpontokat támadnak, hanem tömegesen próbálkoznak, remélve, hogy minél több gyanútlan felhasználót sikerül megtéveszteniük. Ha felismerjük, hogy a veszély mindig fennáll, hosszú távon jobban járunk, mert az óvatossággal minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat.

Eközben...

(Fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.