Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elmondjuk, miért – nem fogsz vitatkozni.

Egyre okosabb világban élünk, legalábbis ami a körülöttünk lévő technikai eszközöket illeti. De hol van a kütyük egyre intelligensebbé válásának határa? Mi lehet még okos, és minek van még értelme? Kéne okosvízforraló, okosvécédeszka és okoslábtörlő is? Talán nem, azon viszont nincs vita, hogy az okostelefon fontos és hasznos eszköze mindennapjainknak. Szerintünk az okosóra is ilyen, csak – a mobilhoz képest – még kevésbé elterjedt.

Mutatja az időt – ez nagyon hasznos funkció egy óránál –, ám a minőségi hagyományos is óra is több ennél: jó esetben kifejezi viselője stílusát, ízlését, az öltözékéhez illő kiegészítő. Ez mind igaz az okosórára is, amely messze nem csak egy magunkra vett miniszámítógép és kommunikációs eszköz. A Huawei Watch GT 2 okosórái elegánsan minimalisták: a férfiaknak szánt változat 46 milliméter átmérőjű, az 1,39 hüvelykes AMOLED érintőkijelzőn pedig a hangulatnak vagy a ruházatnak megfelelően változtatható a számlap színe és stílusa. Sportszerkó vagy öltöny: mindegy, a fekete, titániumszürke vagy nyers rozsdamentes acél tokozású, barna bőr- vagy fekete szilikonszíjjal szerelt órák bármilyen szett szintjét emeli.

Oké, eddig bizonyítottuk, hogy ez az okosóra tudja azt, amit egy analóg vagy digitális. Most jönnek a pluszok! Giroszkóp, gyorsulás- és optikai pulzusmérő, geomágneses, légnyomás-, kapacitív és környezetifény-érzékelő segít abban, hogy sportoláshoz és egészségmegőrzéshez is tökéletes legyen. Mivel a Huawei Watch GT 2 összekapcsolódik az okostelefonnal, egyszerűen, a mobil elővétele nélkül lehet vele hívásokat indítani és fogadni, saját telefonkönyve van, és akár ötszáz mp3-zenét is képes tárolni, nehogy ezen múljon az edzés hatékonysága.

Nyolc kültéri – futás, sétálás, mászás, túrázás, terepfutás, biciklizés, nyíltvízi úszás, triatlon – és hét beltéri sporttal – sétálás, futás, biciklizés, úszómedencei úszás, szabadedzés, ellipszistréner, evezőgép – kompatibilis, ami azt jelenti, hogy közel kétszáz adatot rögzít mozgás közben, amelyek elemzésével kialakítható és nyomon követhető az ideális edzésprogram, sőt, akár egy személyi edző, az óra profi tanácsokat is ad.

Nemcsak a pulzust méri és mutatja, hanem a lassú szívverés és a szívbénulás jeleit is figyeli, és – a sportmódot kivéve – értesíti a viselőjét, ha a pulzusa több mint tíz percre ötven alá esik vagy száz fölé emelkedik. A Huawei saját fejlesztésű TruRelax technológiája rögzíti a HRV (szívfrekvencia-variabilitás) értéket – nem baj, ha nem tudod, mi az, ő tudja, és visszajelzi a stresszindexet. Ha a használója akarja, beállíthatja, hogy az óra szóljon, amikor a gazdája túl sokat ült egyhelyben, méri az ülő helyzetből felállások és a naponta megtett lépések számát, és az elégetett kalóriát is.

A napi meló után az ember lefekszik – az óra viszont dolgozik tovább. A TruSleep 2.0 az éjszakai pihenés közben figyeli a pulzust, a légzést, és a big data segítségével értékeli az alvás minőségét, és ha szükséges, javaslatot tesz az alvási problémák megoldására.

A Watch GT 2 – a pulzusmérő és a hívásértesítési funkciók folyamatos használatával, heti harminc Bluetooth-hívással, fél óra zenehallgatással, kilencvenpercnyi aktív mozgással és az alvásmód éjszakai használatával – egy töltéssel akár két hétig is képes folyamatosan működni, de az akkugyilkos GPS sport módban is bír harminc órát. Szóval a lemerülés sem lehet érv ellene.

Ahogy az ára sem: 79 900 forintba kerül, ami egy nem túl drága karóra ára, az okosóra rengeteg funkciója nélkül. Ugye, hogy szükséged van rá?

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Huawei.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.