Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint az alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél. A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikálták a tanulmányukat.

A Penn Állami Egyetem tudósai szerint 90 százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot használják. Ez pedig azért nagy szó, mert naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére.

A naponta vécéöblítéshez használt friss víz mennyisége egyébként hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának.

A spré használatát, amely síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon, 50 öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot.

„Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását”

– hangsúlyozta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense a bevonat fontosságát, amelynek egyéb előnyei is vannak: megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását, és csökkenti a kellemetlen szagokat.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

 

(forrás: BBC, The Guardian, MTI)

És ezt olvastad már?
Ezt látta az öngyilkos-drón közvetlenül azelőtt, hogy egy orosz tankba csapódott