Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában.

Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkörben csaknem 700 terméket tartalmaz – főként mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószereket. Az applikáció a lakosság számára már elérhető, a csütörtök reggeli adatok szerint a letöltések száma 2500-nál jár, és várakozásaik szerint eléri majd a 10 ezres nagyságrendet is – magyarázta Gulyás Emese, az egyesület elnöke.

Az applikációban szereplő tisztítószereknél a gyártóktól és a forgalmazóktól bekérték a termékek biztonsági adatlapját, amelyen részletesebb az összetevők listája, mint a terméken.

Ezt követően uniós szakértői adatbázisok alapján kiderítették az összetevők egészségügyi és környezeti hatásait.

Figyelembe vették még, hogy a terméken van-e ökocímke, tartalmaz-e veszélyességi jelzést. Ezek alapján látták el az egyes termékeket zöld, sárga vagy piros jelzéssel.

Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program részeletesen megmutatja a kiválasztott áru adatait, valamint a színskálával jelzi, hogy Jó választás! (zöld besorolás), Válts zöldebbre! (sárga jelzés) vagy Használd körültekintően! (piros jelzés).

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2001-ben alakult, célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható és etikus fogyasztásra. Az applikáció megvalósítását az Európai Unió LIFE alapja támogatta, az Agrárminisztérium társfinanszírozásával.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót