Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Arnold Schwarzenegger az évek során egyre inkább környezet- és egészségtudatossá vált. A volt kaliforniai kormányzó nemrég a 16 éves Greta Thunberggel futott össze, akivel bringázott egyet, majd felajánlotta neki saját elektromos autóját, amennyiben ismét az amerikai földrészen fog járni.

Schwarzinak ugyanis egész szép autógyűjteménye van, a klímaaktivista lánynak természetesen a Tesláját ajánlotta fel, és nem egyet a katonai járművei közül.

Arnold szereti a nagy testű autókat, ez nem olyan meglepő, hiszen illik hozzá, bár az ember azt gondolná, hogy környezetvédelmi aktivistaként inkább csak ünnepnapokon veszi elő őket, és mondjuk bevásárlásra valami takarékosabbat használ. Legutóbb viszont egy osztrák gyártású Pinzgauerrel rohamozta meg az egyik áruházat, a nem igazán környezetbarát cselekedetért pedig sokan támadni kezdték.

A Steyr-Puch cég által gyártott legendás katonai jármű tényleg nem a legjobb barátja a fenntartható fejlődésnek, főleg, hogy hősünk a hétköznapok során nem először használja a mutatós verdát, emellett pedig azért is elővették őt párszor, mert a kelleténél többször utazik repülőgéppel.

Bár az tény, ő sose állított olyat, hogy lemond a repülésről, sőt:

Hát igen, pont az utóbbi miatt nem illik a pinzgaueres bevásárlás a képbe, ez ugyanis tényleg kiváltható valami sokkal barátibbal.

De a történetet máshonnan is lehet nézni. Ugyanis a hétszeres Mr. Olympia nagy utat tett meg onnan, hogy világhíres sportoló, majd filmsztár lett, közben pedig lelkes benzinszaggató és húszabáló volt, egészen odáig, hogy

  • ma már egyre több zöldséget és növényi eredetű terméket fogyaszt,
  • húsmentes napokra biztatja az embereket,
  • és ha kell, nekimegy Trump klímatagadó politikájának.
  • Sokat közlekedik bringával,
  • és az autógyűjteményében is igyekszik emelni az elektromos verdák részarányát – nemrég épp egy elektromos Hummert szerzett be.

Arnold nyilván nem tökéletes, és azt se számolnánk ki szívesen, hogy milyen szén-dioxid-kibocsátása van egy ilyen bevásárlásnak, de az biztos, hogy sokat változott az évek során. És hiába is „csal” néha, azzal, hogy a közösségi médiában, a sajtóban vagy a különféle klímacsúcsokon népszerűsíti a saját nevében rejlő temérdek marketingerővel az egészség- és környezettudatos gondolkodást, már így is többet tesz egy élhetőbb világért azoknál a nagy lábon élő, Arnold-kaliberű figuráknál, akik a bolygó erőforrásait holmi pénzért kiváltható játékszereknek tekintik. És sajnos ők vannak többségben.

Ez is érdekelhet:

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.