Az elmúlt évek legbrutálisabb terrortámadása rázta meg Franciaországot
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Péntek este összesen hét különböző helyen csaptak le Párizsban a terroristák, a támadásoknak eddig 140 halálos áldozata van.

Az első hírek magyar idő szerint valamivel éjjel 11 óra előtt érkeztek arról, hogy a francia fővárosban baj van, de hogy mekkora, azt akkor még senki nem is sejthette: az iszlám terroristák a város hét különböző pontján támadtak gépfegyverekkel, pokolgépekkel és legalább egy öngyilkos merényletre is sor került.

Menekülő emberek a Place de la Republique tér környékén

A legtöbb áldozatot a Bataclan koncertteremben elkövetett vérengzés követelte, ahol a támadók egy Eagles of Death Metal-koncert közepén kezdetek el lövöldözni, és több száz túszt ejtettek. A francia rendőrség néhány órával később behatolt az épületbe, és négy terroristát lelőttek, de az első beszámolók szerint a koncertteremben legalább száz ember meghalt.

Túlélők, akiknek sikerült kijutniuk a Bataclanból. A négy, fegyverekkel és bombákkal felszerelkezett terrorista több mint száz emberrel végzett a koncertteremben

A támadások ezen kívül is legalább negyven halálos áldozatot követeltek: egy öngyilkos merénylő a Stadt de France mellett robbantotta fel magát, miközben abban éppen zajlott a Franciaország-Németország barátságos meccs, és támadások voltak több belvárosi helyszínen is.

A nézők csak órákkal a Németország-Franciaország találkozó befejeződése után hagyhatták el a Stadt de France-ot

Az áldozatok száma szinte biztosan emelkedni fog még, hiszen a merényleteknek rengeteg a sérültje. Francois Hollande francia elnök a támadások miatt azonnali szükségállapotot léptetett érvénybe, az ország határain pedig visszaállították a határellenőrzést.

A támadások miatt a katonaságot is kivezényelték Párizsban

Hogy pontosan ki áll a példátlanul brutális terrortámadások mögött, azt egyelőre nem lehet tudni, de a Bataclanból kimenekített emberek szerint a terroristák azt kiabálták a lövöldözés közben, hogy "Allah Akbar" és "Ezt Szíriáért". Az orosz RT szerint egyébként a támadás mögött az ISIS áll, viszont más szekértők a módszerek miatt inkább az Al-Kaidára gyanakodnak.

(Fotó: AFP)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.