Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Köztudott, hogy a nyomtató a sátán találmánya, ami valószínűleg még Teréz anyából is képes lenne előhozni az artikulálatlanul üvöltő állatot. Kifogy, drivert kell frissíteni, elakad a papír, nem működik a wifi, vagy ami a leggyakoribb: egyszerűen nem nyomtat, és fogalmad sincs, hogy miért. De mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, hogy a "hibák" egy részéért nem a technika ördöge, hanem maguk a gyártók a felelősek?

Elég meredek elképzelés, nem? Pedig az interneten villámsebességgel terjedő videó készítője, Gregory Austin McConnell pontosan ezt állítja, vagyis hogy a nyomtatók piaci modelljébe gyakorlatilag gyárilag van belekalkulálva, hogy egyfolytában kifogynak.

McConnel azt állítja, hogy korábban egy technológiai cég ügyfélszolgálatán dolgozott, ahol a bolti ár mellett belelátott az egyes eszközök gyártási költségeibe is, és itt tűnt fel neki, hogy

McConnel így nyomozni kezdett, és a következő, borzasztóan lesújtó "vádiratot" rakta össze a nyomtatógyártókkal szemben:

  • A festékpatron hátulján található chip sokszor már akkor jelzi, hogy kifogyott a patron, amikor az még félig  tele van, és leállítja a nyomtató működését.
  • Ugyanez történik akkor is, ha az egyik szín kifogy, vagyis ilyenkor a többi színnel sem tudsz nyomtatni.
  • A chip ezenkívül azt is érzékeli, ha megpróbálod újratölteni a patront, és találd ki, mi történik... igen, leállítja a nyomtató működését.
  • És itt még nem ér véget az ügyeskedés, ugyanis sok nyomtatót eleve úgy terveznek, hogy fekete-fehér nyomtatásnál is keverjen a tintába egy kis ciánt (aka. világoskéket), így biztosítva, hogy a feketénél sokkal drágább színes nyomtatópatron biztosan lemerüljön.
  • Emellett - bár a videóban nem szerepel - a The Guardian tavaly azt is kiderítette, hogy a tintapatronokba egyre kevesebb tintát töltenek.

McConnel ezeket a trükköket annak tudja be, hogy a nyomtatógyártóknak elsősorban nem a nyomtatón, hanem a tintapatronon van hasznuk, ezért megpróbálják az embereket arra sarkallni, hogy minél gyakrabban vegyenek új patront. Csakhogy ahogy az Amerikai Legfelsőbb Bíróság tavalyi ítélete rámutatott, ez nem teljesen szabályos: a bíróság kimondta, hogy az embereknek joguk van a megvásárolt cuccaik szereléséhez és módosításához, vagyis a patronok újratöltését például egész biztosan nem korlátozhatnák gyárilag.

(Nyitókép: Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.