Azt tudtuk például, hogy a klímaváltozás miatt rengeteg rossz hírt kapunk onnan, a laposföld-hívők szerint egy hatalmas fal húzódik meg ott, ráadásul a legextrémebb időjárást is Szibéria mellett ott találjuk, azonban van néhány olyan infó, amelyről talán még te sem hallottál.

1. Egy amerikai tudós volt az első személy pár éve, akinek találata volt itt Tinderen.

2. Van olyan része, ahol már 2 millió éve nem hullt hó vagy eső – de egyes kutatók szerint még szárazabb helyek is akadnak.

3. Van egy vízesés, amit úgy hívnak, hogy vérözön. Az elszíneződés a rozsda miatt van, amelyet feltehetőleg a jég alatti fekükőzetből szabadítanak fel az erre szakosodott mikroorganizmusok.

Az antarktiszi vérözön

4. A világ édesvízkészletének 70 százaléka itt található.

5. Több meteoritot találtak itt, mint bárhol máshol a világon.

6. Emilio Marcos Palma volt az első személy, aki itt jött a világra. A Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült, mint a történelem első olyan embere, aki tudomásunk szerint elsőként született az egyik kontinensen.

7. A legnagyobb számon tartott jéghegy nagyobb volt, mint Jamaica szigete. A B-15 területe meghaladta a 11 600 négyzetkilométert, csakhogy azóta már darabokra tört.

8. Az általunk ismert legrégebbi spermiumot itt találták meg. Mintegy 50 millió éves lehet, a nyeregképző féreg egyik megkövesedett gubójában bukkantak rá.

A nyeregképző féreg egyik megkövesedett gubójában találták meg az 50 millió éves spermiumot

9. Egyszer trópusi kontinens volt, nagyjából a megkövesedett spermium korában, azaz 50 millió évvel ezelőtt. Sűrű trópusi erdő boríthatta a kontinenst, és átlagosan 50-60 Celsius-fokkal melegebb volt, mint most. A szén-dioxid-kibocsátásnak köszönhetően pedig egy nap újra trópusi vidékké válhat.

10. Az Antarktiszon a klímaváltozás miatt kisebb lett a gravitáció. A nyugat-antarktiszi terület ugyanis 2009 és 2012 között annyit vesztett a tömegéből, hogy az kimutathatóvá vált a régió gravitációs mezejében.

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
Bizalomgerjesztőnek tűnik a Google okosórája, és a róla érkezett infó is