Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Rossz hírek a világűrből: a Nature című tudományos folyóirat cikke szerint tízszer nagyobb eséllyel találja el a Földet egy aszteroida, mint eddig gondoltuk.

A tudósok a februári oroszországi meteorbecsapódás után ugyanis rájöttek, hogy eddig tévúton jártak, amikor csak a harminc méternél nagyobb meteorokat figyelték. A Cseljabinszk felett felrobbant aszteroida például mindössze tizenhét méter átmérőjű volt, a robbanás ereje mégis negyven hirosimai atombombáéval egyezett meg. Bár a robbanásnak nem voltak halálos áldozatai, belegondolni is rossz, mi történt volna, ha ugyanez sűrűbben lakott területen, például egy nagyváros felett következett volna be.

Miután a tudósok konstatálták, hogy eddig jócskán alábecsülték a kisebb meteorok jelentette veszélyt, kielemezték az eredetileg nukleáris robbantások jelzésére telepített szenzorok adatait, és megállapították, hogy két évtized alatt mintegy hatvan darab húsz méternél nagyobb aszteroida találta el a Földet – vagyis az oroszországihoz hasonló eset az eddig feltételezett százötven helyett akár harmincévente, vagy annál is gyakrabban bekövetkezhet, eddig pedig csak pusztán szerencsénk volt, hogy nem történt tragédia.

A cseljabinszki becsapódás arra is ráirányította a figyelmet, hogy az eddigi megfigyelési módszerek, mint a teleszkópos megfigyelés, nem elég hatékonyak a kisebb, és jóval sűrűbben előforduló meteorok pályájának nyomon követésére, így a hatékony védekezés érdekében olyan új figyelmeztető rendszer kiépítése szükséges, amely hetekkel a becsapódás előtt képes jelezni a kisebb meteorok érkezését is.

(Forrás: Gizmodo)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.