Több embert is halálos veszélybe sodort a Facebook legújabb hibája
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Guardian szerint ugyanis a közösségi oldal egy szoftverhiba miatt véletlenül kiadta a moderátorok személyes adatait potenciális terroristáknak.

Ez önmagában még nem lenne életveszélyes szitu, csakhogy olyan moderátorokról van szó, akik éppen a Facebookon található terroristagyanús oldalak eltakarításáért voltak felelősek. A hiba következtében a Facebookról törölt csoportok adminisztrátorai nem csak a csoport megszüntetéséről kaptak értesítést, de emellett az erről döntő moderátor személyes adatait is megkapták. A Guardian információ szerint a bug mintegy ezer moderátort érintett, akik közül negyven dolgozott kifejezetten terrorizmussal összefüggésbe hozható oldalak eltávolításán.

A moderátorok közül legalább hatról bebizonyosodott, hogy a későbbiekben terroristagyanús személyek megnézték a személyes adatlapjukat is. Egyikük, egy iraki-ír származású férfi egy időre el is menekült Írországból és Kelet-Európába költözött, ahonnan csupán azután tért vissza, hogy elfogytak a megtakarításai. Azóta munkanélküliként próbálja elérni, hogy a Facebook, valamint az őt alkalmazó Cpl Recruitment valamilyen kompenzációt adjon a megpróbáltatásaiért cserébe.

Bár a Facebook szerint "semmilyen bizonyíték nincs rá hogy az érintett személyeket vagy családjukat bármilyen fenyegetés érte volna a történtek miatt", a hat leginkább veszélyeztetett moderátornak felajánlották, hogy riasztóberendezéseket telepítenek a lakásukba, és munkába is szállítják őket, ha erre igényt tartanak.

(Forrás: Gizmodo, Nyitókép: The Moderators).

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.