Minden eddiginél nagyobb.

18 millió négyzetkilométerre növekedett az ózonlyuk a Dél-sark felett decemberben, így nagyobb, mint maga az Antarktisz, amely 14 millió négyzetkilométeres

– ez az ebben az évszakban mért legnagyobb kiterjedés az adatgyűjtés 41 évvel ezelőtti kezdete óta a Német Űrkutató Központ (DLR) szerint.

Mivel az Antarktiszon ugyanis most kezdődik a nyár, az ózonlyuknak a déli félteke felett decemberben szinte teljesen el kellene tűnnie.

A sarkvidéken a napfény hatására normális esetben megváltoznak a nyomás- és szélviszonyok, emiatt legkésőbb november elejére az ózonlyuk összeomlik, a DLR-hez tartozó távérzékelési adatközpont (DFD) kutatói szerint ez azonban idén nem történt meg.

A légkörkutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy idén a déli féltekén szokatlanul stabil sarki örvény alakult ki, amely 50 kilométer magasságot is elérhet. Ennek hátterében a sarkvidéki területek és a közepes szélességi körök közötti túl gyenge légtömeghullámok állhatnak, amelyeket a Csendes-óceán különösen hideg felszíne okozhatott. Mindez pedig előnyös az ózonlyuk kialakulása szempontjából.

Eközben...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökségnél