Tudtad, hogy lehetsz akármilyen erős, nem tudsz kettétörni egy spagettit?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ne aggódj, nem csak te, de még Dwayne Johnson sem.

Persze ez nem azért van, mert a spagetti annyira ellenálló lenne, hogy lehetetlen kétfelé törni. Bár nálunk ügyesebb emberek még hidakat is szoktak belőle építeni, azért van az az erő, amitől a spagetti simán széttörik - csak éppen nem kétfelé.

A kutatók régóta keresik rá a választ, vajon hogyan lehet kettétörni egy spagettit úgy, hogy a közepéből ne pattanjon ki egy kis darab, és 2018-ban az MIT tudósainak végre sikerült áttörést elérniük ebben a rendkívül fontos tudományos kérdésben: a titok a spagetti csavarásában van, vagyis ha elegendő nyomatékkal csavarod a törés közben a spagettit, akkor szép szabályosan fog kettétörni.

Ha éppen indulnál a konyhába, hogy kipróbáld a vadiúj tudományos áttörést, akkor viszont ki kell, hogy ábrándítsunk, ugyanis a massachusettsi egyetem kutatóinak csak úgy sikerült a megfelelő nyomatékot elérniük, hogy építettek egy spagettitörő robotot. Szóval a spagettitörést is felvéshetjük azok közé a dolgok közé, amiben a robotok legyőzték az embereket (még Dwayne Johnsont is).

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.