Júniusban jelenik meg a Playbar és a Playbase utódja, a Sonos Arc. A vezeték nélküli hangfalairól ismert cég emellett bejelentette a Sub és a Play:5 következő generációit, de jön az új mobilappjuk is, ami a régi Sonos-hívőknek okozhat majd némi fejfájást.

Ahogy a tévéink egyre vékonyabbak lettek, egyre kevesebb hely maradt bennük normálisan szóló hangrendszereknek. Pedig közben a filmek nem csak képfelbontásban lépkednek előre: a Dolby már majdnem tíz éve népszerűsíti Atmos nevű rendszerét, ami teljesen 3D hangélménnyé alakítja a filmnézést. Ez a formátum nem csak azt mondja meg, hogy egy hang forrása előttünk, mögöttünk, jobbra vagy balra van-e, hanem a plafonból jövő hangokkal egészen pontos térbéli pozíciót rendel ahhoz. Ez persze egy moziban jól hangzik, de aki otthon bejelenti, hogy akkor most befúrna pár hangfalat a kristálycsillár köré, az vagy hülye, vagy mindjárt válik, esetleg mindkettő. Az Atmos otthoni verziója ezért inkább felfele irányított hangsugárzókra támaszkodik - a Sonos most bejelentett prémium soundbarja, a 899 eurós Arc is.

Merthogy a vékony tévék gyengécske hangjára a legegyszerűbb megoldás egy hangprojektor, ami egyetlen testbe rejt el több hangforrást. Az Arc tizenegyet, így a gyártó szerint önmagában képes kiváltani egy 5.0-ás hangrendszert. A soundbarral persze zenét is lehet hallgatni, de az nyilván nem fogja megcsillogtatni a rendszer Atmos képességeit.

Az Arcnak 270 fokban kell szórnia a hangot, ezért amikor Dana Kriegerrel, a Sonos ipari formatervezési vezetőjével, és a színekért és anyagokért felelős Kitty Suidmannel beszéltünk, elég sokat társalogtunk lyukakról. Az Arc grillrácsát nem nyomják, hanem robotok fúrnak bele egyenként 76 000 lyukacskát, hogy precízen átjusson a megfelelő mennyiségű hang, de közben ne a tizenegy sugárzó körvonalait nézzük azokon keresztül, hanem a tévénket. Ugyanezért az Arc fekete és fehér változatban kerül majd boltokba, opcionális fali konzollal - a cél, hogy minél kevésbé legyen feltűnő, ha már egyszer több mint egy méter széles.

Az Arc mellett a Sonos bejelentette mélynyomójuknak, a Subnak a harmadik generációját, illetve legerősebb dobozuk, a Play:5 utódját, a Sonos 5-öt. Mivel ezek az eszközök igazából jól álcázott számítógépek, ezért a változások is elsősorban ilyenek: több memóriát és gyorsabb processzort kaptak. Előbbi 799, utóbbi 549 euróért kerül forgalomba.

Az új hangfalak már csak a Sonos új, S2 rendszerével fognak működni

Ez különösen a korábbi Sonos tulajdonosoknak fontos: a gyártónál appot váltanak, illetve új appot vezetnek be, elsősorban a nagyobb felbontású audio formátumok miatt. A most bejelentett eszközök már csak az új alkalmazással fognak működni, ami az elmúlt évek termékeit is támogatni fogja. Viszont lesznek, akiknek a korábbi appot is meg kell tartaniuk, ha régi Sonos eszközeiket nem szeretnék lecserélni, hiszen azok csak azzal fognak tovább működni, az S2-vel nem.

Keresi a helyét - kipróbáltuk az első hordozható Sonos hangfalat, a Move-ot

A falu, ahol karanténos napjainkat töltjük, a futárok napi listájának a végén van. Amikor délután 4-5 körül telefonálnak, már eggyel fásultabban kérdezik, hogy vajon otthon vagyunk-e, mint tennék reggel 9 tájékán. Egyrészt, mert aznap már körülbelül száznyolcvanszor kérdezték meg ugyanezt másoktól, másrészt, mert a válasz remélhetőleg tízből nyolcszor az volt, hogy "hol lennénk?".

És ezt olvastad már?
Eddig soha nem látott élőlényt fedezhettek fel, videó is van róla