A most hadrendbe állt Gerald R. Ford repülőgép-hordozótól "reszketni fognak félelmükben az Egyesült Államok ellenségei" az amerikai elnök szerint.

Bár Donald Trump szavai elsőre túlzónak hatnak, az biztos, hogy a Gerald R. Ford teljesen egyedülálló a maga nemében. A 13 milliárd dollárból épült hajó (ha valaki nem tudja hova tenni az összeget: ennyi pénzből kijönne egy komplett londoni olimpia, 32 500 Lamborghini Aventador vagy kábé nyolcszázezer lélegeztetőgép) egy teljesen új hajóosztályt képvisel, ami fokozatosan váltja majd le a 42 évvel ezelőtt bevezetett Nimitz-osztályú repülőgép-hordozókat.

Ennek következtében a 335 méter hosszú hajó technikailag is sokkal fejlettebb, mint az elődjei: többek között elektromágneses katapultokkal és új radarrendszerrel szerelték fel, a két atomreaktor pedig háromszor annyi energiát képes termelni, mint a régebbi atommeghajtású repülőgép-hordozók.

A USS Gerald R. Ford nagy előnye ezek mellett, hogy a kifutópályája hosszabb, és gyorsabb felszállást tesz lehetővé, miközben az üzemeltetéséhez nagyjából ötszáz fővel kisebb személyzet is elegendő.

Bár hivatalosan tegnap állt hadrendbe, a USS Gerald R. Ford még jó ideig nem lesz bevethető állapotban, a tesztidőszak a tervek szerint nagyjából 2020-ig fog tartani.

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked