Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1891-ben, azaz mindössze húsz évvel az egységes Németország megalakulása után kezdte el gyártani a Weltrekord a Hebelschraubenzieher nevű csavarhúzóját, amelyen a cég a későbbiekben több apró változtatást is eszközölt.

A my mechanics YouTube-csatorna restauráló vloggere nemrég ráakadt egy ilyen modellre az egyik ismerősénél, bár elsőre nehéz volt felismerni, hogy pontosan mit is fog a kezében.

„Ez a kis szerszám azonnal felkeltette a figyelmemet. Nem volt egyértelmű, hogy mi a funkciója, de emlékszem, azt gondoltam, hogy ez valamiféle racsnis mechanizmus lehet. Amikor hazaértem, némi utánajárással kiderítettem, hogy egy 1891-es Hebelschraubenzieherről van szó. Először azt hittem, hogy egy gyors, egyszerű helyreállítási projekt lesz, de a szerkezet nagyon trükkösnek bizonyult. A legnehezebb rész a szétszerelés volt, amely három teljes napomba telt. Az erős rozsda rengeteg kárt okozott szinte minden alkatrészben. A fogantyú megrepedt, amikor eltávolítottam. Megpróbáltam helyreállítani, de nem sikerült, ezért úgy döntöttem, hogy elkészítek egy újat, hogy szép és letisztult megjelenésű legyen. Nagyon sok alkatrészt kellett meghegesztenem, majd megmunkálnom és tisztára csiszolnom. Miután végeztem az acél alkatrészekkel, jöhetett a nikkel bevonat, amely különösen jól mutat a fából készült fogantyúval.”

És mielőtt megnéznénk a helyreállítási folyamatról közzétett húszperces felvételt, jöjjön egy jópofa és sokatmondó komment a videó alól:

„Németként megerősíthetem, hogy ez egy csavarhúzó.”

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.