Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Becsekkoltuk a zenelejátszás férfias játékait három szinten a deluxe Marriot hotel Audio-Video Trend Hi-Fi showján. Ápgrédelt kiegészítők, dizájn darabok, high-end berendezések, brutális audioélmények, kütyük tízezertől tizennyolcmillióig, minden mennyiségben. Mutatjuk, mit vennénk meg, ha volna rá, de azt is, amire telik; avagy a cuccokat amiktől a földről kapartuk fel az állunkat és még visszagondolva is libabőrösek leszünk.

Tizenötödik alkalommal rendezte meg az AV Trend ezt a Hi-Fi showt, amely idén az elegáns, dunaparti Marriot hotel három szintjén kényelmesedett el. Az otthoni high-end szórakozás szakértőinek rendezvényén minden kiállító legújabb, legnépszerűbb, leginnovatívabb és legütősebb termékeit mutatta be. Hamar kiderült, hogy a különböző audio és videócuccokat, kiegészítőket és extrákat egyetlen dolog köti össze: hogy kategóriájukban mind csúcsminőségűek, a tökéletesség felé törekszenek vagy már el is érték azt.

Már a legelső teremben szembejött a technofília, méghozzá néhány olyan fejhallgatóban manifesztálódva, melyek nagyon szépek ám, de mikor feltettem hallgatni, jócskán beszűrődött a körülöttem lévők szakértő eszmecseréje az éppen próbálgatott cuccokról. A prémium fejhallgatók mellett álló vájtfülű hoszteszhölgy gyorsan felvilágosított, hogy ezeknek a fejhallgatóknak pontosan a levegősség a lényegük: nem utcai használatra lettek kifejlesztve, hanem az otthoni zeneélvezéshez, nem képeznek vákuumot a külvilág és a fül közt, hanem természetesen szólnak. Bólintva nyugtáztam az infót és ezzel együtt az egész showra vonatkozó üzenetet: itt az audio és videómegoldások csúcskategóriás szakértői állítanak ki, így az efféle maradi elvek helyett teljes nyitottsággal kell megcsodálni a látottakat. A hozzáállás bevált: pár perc után már teljesen értettem, hogy miért jó ez a levegősebb, fából kézzel készített naturális hangzást biztosító fejhallgató (ami a százezertől a négyszázötven ezerig mozgott árban).

Egy szemet sem kellett viszont gondolkoznom az Extreme Audio házimozi szettjén. A kiállításon bemutatott Harman Kardon BDS880 5.1 házimozi szett már tényleg közelebb állt a mozizáshoz mint a kanapén bekucorodós filmzénéshez. Az 5.1 Blu-ray lejátszóval ellátott 3D házimozi erősítő és a HKTS65. 5.1 hanfalrendszer a kisebb és közepes méretű szobák ideális házimozi rendszere, ami méreteit meghazudtoló dinamikával és olyan hangminőségben nyomja, hogy mikor egy autósüldözős jeleneten bemutatták, nehéz volt megállni, hogy behúzzam a nyakam mikor felém repült iszonyatos robajjal egy leszakadt kamion. Az egész (kivetítő nélkül) olyan fél háromszáz és fél milla között mozog, szóval az előző fejeshez képest egyáltalán nem vészes árban.

Az akciófilm után megint az audioélmény totális ellentettjébe léptem: egy hiper módon ápgrédelt lemezlejátszót hallgatott mindenki. A L'Auditeur által épített Unison Research – Triode 25 együtemű triódás erősítővel tuningolta fel a lemezlejátszást, olyan páratlan-morzsátlan-zajtalan hangzást adva a korongnak, hogy a magas teljesítmény itt a szembehunyásos élvezetben öltöt testet.

Könnyen áttekinthető volt az EISA díjas termékeket bemutató széles terem. Az LG-s hoszteszfiúval (ó, azt mondtam már, hogy egyetlen nő sem volt az egész kiállításon, leszámítva a hoszteszeket?) elbeszélgettem a hajlított, gyönyörű és EISA díjas OLED tévéről. Igyekszem pontosan idézni: A forradalmi technikának köszönhetően az OLED a Plazma és LCD képernyőkkel ellentétben organikus fénykibocsátó diódákból áll, így a kijelző külön háttérvilágítás nélkül tud működni.

Ennek az innovatív technológiai megoldásnak hála a televízió minden eddiginél élénkebb képet, és szinte végtelen kontrasztarányt produkál, mindemellett a korábbinál sokkal vékonyabb kialakítást tesz lehetővé. Így a fekete az fekete marad, nem szürke – hangsúlyozta lelkesen a srác és csak bólogattam rá, miközben 3D szemüvegen keresztül folyamatosan az arcomba röpült a high-end feketefeketefekete technológia.

Erről a fotóról nem hinnénk, hogy ez az ASUS Essence (a vékony dolog középen) valami különleges cucc lenne, pedig de. Ez egy olyan, de olyan, de olyan bikaerősítő, hogy a negyedéig tekerve is annyira megtolta a magasat a magasba és a mélyet a mélybe, hogy szinte rettegve gondoltam bele, mi várhat, ha ezt maxra tekerném. Hozzátenném, hogy egy Megadeth számon próbáltam ki, mondhatni jól álltak egymásnak. Nagy lelkesültségemben még kitöltöttem egy rövid kérdőívet is amivel megnyerhetem ezt az erősítőt és azért eszembe jut, hogy de jó lenne, na.

Ezt követően még becsekkoltam pár fejhallgatót: a Sennheiser stílusbetyár és abszolút felsőkategóriás Momentum fejhallgatóit, valamint kifejezetten számítógépes játékokhoz kialakított fülhallgatók egész garmadáját az Audio-Technika polcain. Érdekes érzés felvenni, mint egy emléktörlés: kábé három másodperc elég rá, hogy tökéletesen elfelejtsem, hogy ez rajtam van. Ciki volt, mikor elindultam vele a fejemen és visszahúzott a zsinór.

Na akkor a high-end high endje ez a fent látható, többerősítős hangsugárzó berendezés, aminek az ára totálban cirka tizennyolc millió forintocska és olyan a hangzása, hogy a vállamon kopog az eső és hallom, hogy a hegedű 5,3 grammos lófarokszőr vonójára kent gyanta hogyan rezzen meg a húrokon.

A Panasonic is villantott pár kristálytiszta minőségű tévét, de olyan kristálytisztát, hogy nem szeretnénk, ha például a mi bőrünk lenne a vásáron ebben az esetben.

Az emeleti kisebb hálószobákból kikapták az ágyakat és berendezkedtek a hangsugárzók és erősítők kisterű bemutatására. A kiváló minőség és az elérhető árak párosát hozta már a legelején a Pixel.

A hordozható hangszóróktól és a kis Klipsch fülesektől kezdve a nagyobb, stílusos fejhallgatókig (melyek között volt telefonzsinórra emlékeztető végződéssel, de a vonalas tárcsázósnál fényévekkel jobb hangzású fejhallgató, meg lányos-aranyos, gamer-noir és modern, ezüst-fehér is) ezeknél a daraboknál éreztem a közelséget, hogy most egyszerűen vehetnék is egy nagyon jó cuccot magamnak harminc és százezer között.

A bambusz hangsugárzó is hozta a formáját: erősítővel együtt olyan száznegyven ezer körül mozog, ehhez képest pedig tényleg nagyon jól szólt, apró mérete ellenére az egész termet betöltötte a tiszta és minőségi hangzás.

Plusz egyedül a Pixelnél volt szó szerint az “itt még a szék is eladó” fless: a három kiállított szék mind otthoni gépezésre, érzéseim szerint hosszú-hosszú kényelmes gépezésre vannak kifejlesztve, árukban pedig bőven száz alatt mozognak. Mellettem egy férfi a vezetőüléshez hasonlította az érzést, mikor elkényelmesedett az egyik gémerszéken. Egyszóval pirospont a kompakt élményért.

Ezután benéztem a további termekbe is. Az Armoniamundi már újkorában is klasszikus: nem tolakodó hangzásával, de a mégis jól megépített “transmission line” hangsugárzók olyan mélytartományokat és tiszta, színezetlen zenei élményt adtak, amitől finom zeneértőnek érezhettük magunkat.

Míg az Armoniamundinál örömködtünk a finomság felett, addig a Be Blind Audionál az esztétikumot magasztalhattuk az egekbe, mert ezek a hangsugárzók (nevükkel ellentéttben) nagyon dizájn-pozitív darabok, modern audiodíszei egy enteriőrnek.

A kiállítás végül a Neriosound szlovák Futura szettel ért véget: nagyon-nagyon masszív basszus jellemzi 15 colos átalakítójának köszönhetően, meg egyébként is, olyan mint egy gitártok és egy koporsó házasítása, mi szeretnénk füstös rockkocsmákban rátenni a korsó sörünket (aztán gyorsan levenni, mert kilötyög a basszustól).

Összességében elképesztően változatos lett az idei AV Hi-Fi Trend Show és öröm látni, mennyire van még hova fejlődni, miket lehet elérni és mi felé tart jelenleg az audio-video világ. Ha nem is tudjuk megengedni magunknak a kiállított cuccok felét, akkor sincs baj, mivel ez, ahogy a neve is mondja: ez egy kiállítás, amin lehet szájat, fület és szemet is tátani és csodálni a legújabb technológiai vívmányokat két teljes napig. Mi éppen ezért örültünk az eseménynek, gazdagabban tértünk haza és megkockáztatjuk, hogy ezentúl sokkal tudatosabban fogunk magunknak kütyüket választani - mert a max élmények óta minden egy kicsit kevesebbnek hangzik.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.