Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az alábbi videó láttán azt gondolhatnánk, hogy Finnországban elfogytak a repülőterek, pedig a helyzet közel sem ilyen súlyos. Csak a következő világháborúra készülnek.

A furcsa gyakorlat még a második világháború és az azt követő hidegháborús időszak maradványa, amikor az országok teljes joggal tarthattak attól, hogy egy ellenséges ország úgy kényszeríti térdre a légierejüket, hogy az összes repülőteret lebombázzák (ez a németeknek majdnem össze is jött Nagy-Britannia bombázásakor). Megoldás? Építsünk olyan utakat, amelyek kifutópályaként is használhatók.

A fenti videón egyébként a finn légierő gyakorlórepülésekre rendszeresített F–18-as vadászgépeit láthatjuk, de rajtuk kívül is számos NATO-tagország szokott hasonló gyakorlatokat tartani.

Az útról felszállás egyértelmű bajnokai egyébként kicsit sem meglepő módon a németek, akik az autópályáikat úgy építették meg, hogy arra szükség esetén még egy C–160-as bombázó is le tudjon szállni.

Ha pedig az utak is elfogynak, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a La Manche-csatornán tartózkodó teherhajókon landoljanak, bár a függőleges leszállás miatt az egy fokkal rázósabb ügy.

(Forrás: Gizmodo)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.