Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hatalmas acélpókra emlékeztető Mantis a világ legnagyobb hatlábú robotja, tömege kis híján eléri a két tonnát. Az acélszörny legnagyobb előnye, hogy olyan terepen is boldogul, ahol a hagyományos terepjárók kudarcot vallanak, bár egyelőre igencsak lomha, mindössze egy km/h sebességgel képes közlekedni.

A Mantis nem egyik napról a másikra készült el, Matt Dentonnak és a Micromagic Systemsnek összesen négy évébe telt a páratlan jármű megalkotása. Az emberi vezérlésű, 1900 kilogrammos robotot szenzorok segítik a közlekedésben, a lábak összehangolt mozgását pedig egy Linux oprendszerrel működő számítógép biztosítja. A 2,2 literes, 50 lóerős Perkins dízelmotor elsőre kevésnek tűnik, de ahhoz éppen elég, hogy lazán odébb pöccintse az útjába kerülő olajos hordót.

A Micromagic Systems korábban már komoly tapasztalatot szerzett a robotok fejlesztése terén, főleg hollywoodi produkciókban tették le a névjegyüket. Az általuk kreált robotokat olyan filmekben láthattuk viszont, mint például a Harry Potter és az Azkabani fogoly, vagy a Tűz serlege.

Ha a Mantissal egy sötét sikátorban találkoznánk szembe, csak a lomhaságában reménykedhetnénk, hiszen a prototípus mindössze egy km/h sebességgel tud közlekedni. Denton szerint ha sikerül támogatókat találni a projekthez, a jármű ennek akár a két–háromszorosára is gyorsulhat, és mivel távirányítással is vezérelhető, a bármilyen terepen jól boldoguló robot akár katonai célokra is használható lenne.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.