Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

James May, a Top Gear műsorvezetője új sorozatában Stig, Hammond és Clarkson nélkül, sok sör fogyasztása közben bizonyítja, hogy a modern férfi sem haszontalan, és bármikor építhet egy bárpultot vagy hatástalaníthat egy bombát.

James May Magyarországon úgy ismert, mint a Top Gear, vagyis a világ legnépszerűbb és sokak szerint legjobb autósműsorának legcsöndesebb vezetője. A nálunk Férfi a háznál címmel szombattól vetített új sorozatban más oldaláról mutatkozik be. A premier kapcsán válaszolt az újságírói kérdésekre.

– A műsor a modern embert mutatja be, így jogos a kérdés, te hogy értékeled korunk férfiait?

– Azt hiszem, az a probléma, hogy a modern férfi kissé szerencsétlenné vált. Így ábrázolják a reklámokban és gyakran a tévében is, mintha legalábbis jó, vagy aranyos dolog lenne. Szerintem viszont sokkal inkább vissza kéne térnünk a reneszánsz emberek képéhez, akik mindenben jók, vagy mindent kipróbálnak! Nem hiszem, hogy ez szexuálpolitikai kérdés, szerintem a világ is megunta már kicsit, hogy az embereknek ostobáknak és haszontalannak kéne lenniük. Jó vicc volt, de megkopott már, épp ezért itt az ideje újra hasznos dolgokat csinálni, és megbízhatónak lenni.

– Igen, de ami hasznos, az sokszor unalmasnak is hangzik... mondjuk kicserélni egy defektes gumit. Nem gondolod, hogy emiatt kissé ellentmondásos a dolog?

– Nem! Szerintem a Férfi a Háznál egy szórakoztató műsor, de épp az benne a szórakoztató, hogy kissé unalmas is. Barkácsolunk és összeszerelünk dolgokat, vagy éppen teszünk róla, hogy történjen valami, apró, komolytalan kalandokkal vegyítve, és szerintünk az egész jó móka. Sokan gondolják így, csak szégyellik bevallani, mert az van a fejükben, hogy tehetetlennek kell mutatkozniuk, és sok sört inni közben. Persze mi is a kelleténél több sört iszunk, de építünk is hozzá egy sörpultot, úgyhogy rendben van.

– És mi a helyzet a nőkkel? Ez egyértelműen egy fiús műsor, de hogy tetszik a női nézőknek?

– Remélem, teszik nekik. Nagy-Britanniában rengeteg női nézőt érdekel, és szeretik, mivel nem azt mondjuk, hogy nőknek nem kéne foglalkozniuk ilyen dolgokkal, viszont tudjuk, hogy a nők már eleve sokkal jobbak mindenben, így ideje behoznunk valamit a lemaradásból. Amennyire a visszajelzésekre emlékszem, azért is tetszik nekik, mert titokban olyan férfiakra vágynak, akik jók a gyakorlati dolgokban. Nem vágynak haszontalan férfiakra; miért is tennék, hiszen ilyen erővel vehetnének egy kutyát is!

– És a modern nőknek nincs mit tanulniuk?

– A férfi és női szerepek szerintem eleve elmosódnak, mert mostanság mindenkinek jónak kell lenni mindenben, de ha a hagyományos feladatokat nézzük, gondolom az otthoni munkákban jobbak voltak régen. Az anyám és a generációja összes nője megtanult varrni, és mind varrógépeket akartak, mert akkoriban nagy érték volt. Ez manapság ritka, de persze nem meglepő, mert a ruhák olcsóbbak, az emberek pedig gazdagabbak, így nincsenek rákényszerítve, hogy megvarrják a szakadt ruhát. Egyszerűen csak vesznek egy újat.

A másik, hogy folyamatosan azt olvasni, hogy a nők jobbak a férfiaknál: jobban teljesítenek az iskolában, jobban vezetnek, és persze több dologra tudnak figyelni egyszerre. Ez mind szép és jó, és egyáltalán nem ellenezzük, hogy a nők sikeresek legyenek, de az baj, ha ettől a férfiak haszontalannak érzik magukat, és fogalmuk sincs, mit kéne csinálniuk.

– Te milyen férfias munkákat végzel otthon?

– Semmi komolyat, mert a modern világban élek, és sok időt töltök a számítógép előtt. De van egy műhelyem, ahol fémből és fából csinálok dolgokat. Az egyik barátom (James Mayhez hasonlóan - a szerk.) repül, de nincs esztergája, így néha én csinálok neki alkatrészeket a gépéhez. Ez jó érzéssel tölt el, már persze ha nem zuhan le...

– Mi a legveszélyesebb dolog, amit a műsorban eddig, vagy a jövőben csinálsz?

– Nem hinném, hogy bármi is veszélyes lenne. Nem ez a cél...

– Tehát egy besült bomba hatástalanítása teljesen rutinfeladatnak számít?

– Hát igen... egy bomba talán tényleg veszélyes, de a műsorban persze csak egy kis töltet volt, hogy nehogy megöljön a végén. A lényeg, hogy megmutassuk, mi a teendő vészhelyzetben. Nyilván valószínűtlen, hogy szükség lesz rá, de akkor is jobb tudni, mint nem tudni.

Nem akartunk macsó dolgokat csinálni, mint például egy elszabadult bika lasszózása. Rengeteg ilyen műsor van, meg extrém sportos, hegymászós, túlélős és hasonlók. A gyakorlatiasság kissé több agymunkával járó oldalát akartuk bemutatni. Akik bogarakat esznek, azok sokkolni akarnak, és mutatni, hogy milyen kemények. Nekünk nem ez a célunk, ezért is a műhely a központ, ahonnan aztán előbújunk néha. A néző a fotelben ülve azt kell, hogy gondolja: "igen, hogy ez elég érdekes, és hasznos is!". Szóval kissé kocka az egész, de vicces. A legnagyobb különbség persze az, hogy mi nem vesszük komolyan magunkat.

– Láttam egy videót, amiben egy büntetőt kell elvégezned a Veltins-Arenában a Schalke szurkolói előtt, és az jutott eszembe, hogy mentél 417 km/h-val egy Bugatti Veyron SS-ben, és repültél az űr szélén egy Eurofighter Typhoonnal, de mégis, ez kellett hogy legyen a legfélelmetesebb dolog, amit valaha csináltál...

– Teljesen igazad van! Ijesztő volt, de akkor már nem volt visszaút. Amikor felmerült az ötlet, még úgy gondoltam, hogy szórakoztató lehet, jó móka. Aztán mikor kisétáltam a fűre, kissé betojtam...Ott döbbentem rá, hogy hiába cikizzük a focistáinkat – különösen itt Angliában, mert híresen szarul lőnek büntetőt –, nem érdekes, mennyit keresnek, mert  pontosan abban a pillanatban szolgálnak rá, amikor odasétálnak tizenegyest rúgni, mert az egész meccs múlhat rajta, és félelmetes. Nem túl korrekt, sőt, embertelen. Valószínűleg a Genfi egyezmények is tiltják.

– Igen, de ha jól tudom, a büntető problémájának leküzdésében a Loughborough Egyetem és Neil Ruddock segítségét is igénybe vetted...

– Valóban, de ha kísérletezel, pszichológiai és fizikai gyakorlatként közelíted meg, a büntető elég egyszerű: a labdát a hálóba kell rúgni anélkül, hogy fennakadna a kapusban. És mint mindig, most is vannak emberek, aki különböző statisztikákkal, grafikonokkal és oszlopdiagramokkal jönnek. Persze sok érdekes elmélet létezik, és a statisztika sem hülyeség, de nem sokat számít, mert ha ténylegesen lősz, ember az ember ellen, egy csomó tényező közbejátszik, amit nem értünk teljesen az emberi testtel kapcsolatban, és annyi a változó, hogy lehetetlen valamiről előre megmondani, hogy gól lesz, vagy sem. A statisztika persze megmondja, hogy ha jobblábas vagy, akkor a legnagyobb az esélyed, ha a bal felső sarokba célzol. Valószínűleg így is van, de a lövés pillanatában ez nem számít. Az ügyességen múlik minden.

– Honnan jönnek az ötletek? Csapatmunka?

– Igen, egy nagyon apró csapaté, mert a Férfi a Háznál egy kis költségvetésű műsor. Körülbelül nyolcan csináljuk. Néha könnyű, néha nehéz, de ha azt ígérjük, hogy a műsor a szerszámokról és a költészetről szól (márpedig ezt állítjuk), az azt jelenti, hogy bármibe belefoghatunk, mert minden annyira férfias, amennyire azzá tesszük, legyen az kertészkedés vagy űrhajóépítés. A kihívás, hogy az elvileg unalmas munkát – mint mondjuk az ácsolást – is úgy tálaljuk, hogy a tévében is érdekes legyen. Ezért csináltunk biliárdasztalt, hiszen titokban mindenki vágyik egyre.

– Elárulsz valamit arról, mire számíthatunk még a következő, második évadban?

– Azt hiszem a Férfi a Háznált leginkább az űrtemetős rész mutatja be, ami arról szól, hogy szeretett háziállatok hamvai juttatjuk az űrbe. Igazából tudományos ismeretterjesztés ballonokról és kamerákról, de úgy kezeljük, mint egy kutya vagy macska temetése lenne. Olyan, mint egy iskolai kísérlet. Nem tudom, felétek hogy volt, de nálunk Angliában gyerekkoromban szerda volt az a nap, amikor bármit csinálhattál. Művészkedhettél, dolgozhattál fémmel, varrhattál, és még főzni is lehetett. Az hiszem a Férfi a Háznál ugyanez: egy technikaóra felnőtteknek. Neki kell állni a dolgoknak, és jól éreznünk magunkat ahelyett, hogy folyamatosan csak a könyveket bújnánk.

– Megfordulnak majd a Top Gear szereplői (Stig, Jeremy Clarkson és Richard Hammond) a műsorban?

– Nem tervezem. A Stig semmire sem jó a vezetésen kívül. Még beszélni sem hajlandó, így elég reménytelen a képernyőn. Jeremyt pedig nem érdekli a fizikai munka, és Hamonddal együtt úgyis csak összetörnek mindent...

A műsor teljes első része itt van, magyarul pedig szombaton délután vetíti a Discovery Channel. Lesz benne betonkeverő!

Az Asztal egy személyre interjúi között szétnéztél már?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.