Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az emberi szervezet belső óráját egy hosszú repüléssel könnyen össze lehet zavarni. Végre elkészült a jetlag ellen kifejlesztett különleges készülék első példánya.

Az időzónaváltás-szindróma tipikusan a nagy távolságú, kelet–nyugati irányú repülőutak során lép fel, hatása pedig akár több napig is eltarthat. Fiziológiai tünetei közé tartozik többek közt a fejfájás, a kimerültség, a zavartság, a hányinger, illetve akár az enyhe depresszió is. Amerikai fejlesztők most előrukkoltak a jelenség egy lehetséges ellenszerével.

A Delta Air Lines által szponzorált fejlesztési projektben egy olyan high-tech készüléket alkottak a mérnökök, mely különleges fény- és hangterápia révén veszi fel a harcot a jetlag ellen. A fotonzuhany névre keresztelt gép a szemünkben található fotoreceptorokra hat, és 480 nanométeres hullámhosszúságú kék színű fénnyel próbálja ismét egyensúlyi állapotban hozni az onnan kibillentett emberi szervezetet.

Amint belép az ember a high-tech fényzuhanyba, a végtelenített tükrös megoldással felturbózott kék LED-fal automatikusan bekapcsol, és halk, nyugtató hatású zenét lehet hallani a rejtett hangszórókból. Elmondások szerint kicsit olyan érzés a szerkezetet használni, mintha lágy esőben állnánk kint a természetben. A különleges szerkezetből egyelőre még csak egyetlen prototípus készült, a tesztek végeztével azonban várhatóan a világ több nagy repülőterén is találkozhatunk majd ilyen gépekkel.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.