Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Peru 36 évet várt, hogy ismét világbajnokságon szerepeljen, és bizony masszív csapattal is érkezett. Ezt már Dánia is tudja.

Peru 1982 óta nem jutott ki a vébére, tehát még náluk is régebben voltak ezelőtt, ők tehát sokszorosan izgatottan várták a meccset. Gareca mester a gyorsaság, kvázi a kontra mellett döntött azzal, hogy Jefferson Farfánt tette centerbe, nem pedig Paolo Guerrerót.

A dánoknál nem meglepő, de érdekes, hogy Kasper Schmeichel áll a kapuban, mert ezzel beírta magát a foci nagykönyvébe, miután húsz éve az édesapja, Peter védte a dánok kapuját. Ők az első dán apa-fiú páros, amelynek mindkét tagja szerepelt világbajnokságon, és ők az elsők a világon, akik mindketten kapusként léptek pályára vb-n.

OptaJean on Twitter

1 - Peter and Kasper Schmeichel have become the 1st father and son in Denmark 🇩🇰 history to play in a World Cup 🏆, the first goalkeeper to do so across all nations. Legacy. #WorldCup #PERDEN

A meccs első félideje egyébként épp úgy zajlott, amire számítottunk, márpedig mi egy gólszegény ikszet vártunk. A dánokat megfojtják a kemény dél-amerikaiak, Peru viszont nem elég erős előre játékban. Eriksent kivették teljesen, nélküle pedig tudjuk, mennyit ér Dánia, a taktikát is láttuk.

És még közben William Kvistet is elveszítették, beletérdeltek a mellkasába, le kellett cserélni. Reméljük, nincs komoly baja, nem nézett ki jól.

Aztán jött a meglepetés, az első félidő utolsó pillanatában Peru büntetőhöz jutott, a videobíró segített, ismét jól működött, Poulsen valóban elhúzta Cueva lábát. A tizenegyest a sértett végezte el, bűn rosszul, egy méterrel fölé rúgta.

A második félidőre Peru jött ki jobban, egyértelműen fölényben volt, mégis Dánia szerzett vezetést. Egyszer számolták el magukat a perui középpályások, egyszer hagytak helyet Eriksennek, rögtön meg is lépett a Tottenham irányítója, aztán adott egy remek passzt Poulsennek, aki berúgta a rövidbe. 0–1

A gól után is Peru ment jobban, folyamatosan nyomás alatt tartották Schmeichel kapuját, de a remekül védett a legenda fia, minden kihagytak a dél-amerikaiak. A kis Peru szimpatikus, jó csapat, de ez most pontot nem ért, pedig ahogy mondani szokás, a játék képe alapján az iksz igazságosabb lett volna. Dánia fontos meccset nyert meg, közel került a továbbjutáshoz, Peru pedig 2016 novembere után kapott ki ismét, 15 meccses volt a veretlenségük.

C-csoport, 1. forduló

Peru–Dánia 0–1 (0–0)

(Fotó: Jan Kruger/Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.