Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége.

A brit Ecological Entomology rovartani szaklap friss számában megjelent írás szerzői szerint a megkülönböztetés "méltánytalan", ezért kampányra lenne szükség, hogy a "darazsakról alkotott negatív képen" változtassanak. Szerintük a darazsak védelmében ugyanolyan intézkedéseket kell tenni, mint a méhekért.

Azt, hogy mennyire negatív a kép, egy felmérésben vizsgálták: 46 ország 750 lakóját kérték meg, értékeljék a rovarokat egy tízes, -5-től +5-ig terjedő skálán. A túlnyomó többség a méheket +3-ra vagy annál többre, a darazsakat -3-ra vagy annál kevesebbre értékelte annak alapján, milyen érzést vált ki belőle a rovar.

Amikor arra kérték őket, keressenek szavakat, amelyek a méhekkel kapcsolatosak, a leggyakoribb szavak a méz, a virágok és a beporzás lettek, míg

A darazsak azonban éppúgy beporozzák a virágokat, és elpusztítják a kártékony rovarokat, mint a méhek.

A kutatást vezető Seirian Sumner, a University College London tudósa szerint az a probléma, hogy a darazsaknak "rossz a sajtója", a közvélemény nyűgként tekint rájuk, pedig fontos ökológiai szerepet játszanak. "Bár azt gondolnánk, a sörünket vagy a lekváros kenyerünket akarják, sokkal inkább kisebb rovarok után kutatnak, hogy elvigyék a fészkükbe és etessék vele az utódaikat" – mondta.

Ráadásul a darazsak kedvező környezeti hatásairól kutatások is alig vannak – szemben a méhekével –, ez pedig a védelmük kidolgozását is akadályozza, pedig számuk csökken a klímaváltozás és az élőhelyek zsugorodása miatt.

A méhek élete sem csak móka és kacagás:

(Forrás: BBC, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.