A klímaváltozás miatt perelték be a svájci kormányt
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mert nem védte meg a lakosságot a klímaválsággal szemben, legalábbis a felperesek szerint.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az Idős Nők az Éghajlat Védelméért nevű svájci szervezet, mert szerintük a berni kormány nem védte meg a lakosságot a klímaváltozástól – az alpesi országban kétszer olyan gyors a felmelegedés mértéke, mint a globális átlag.

Svájcban az elmúlt években gyakoribbá vált a 30 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet nyáron, és a kormányzati adatokból az is kiderült, hogy az idősek körében megnövekedett a hőség miatti halálozások száma.

A kétezer tagot számláló csoport közleményben azt írja, hogy

Egy svájci kormányszóvivő leszögezte, hogy Svájc célja, hogy 2050-ig nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, a klímaváltozás feltartóztatása érdekében  pedig határozott intézkedéseket hoznak. Környezetvédelmi aktivisták szerint  ugyanakkor Svájc vagyonos országként többet tehetne az éghajlatváltozás feltartóztatása érdekében.

Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért keresete egyébként csak egy a sok ezer közül, amelyet az elmúlt években kormányok és vállalatok ellen indítottak világszerte, vegyes eredménnyel. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához mindössze egy hasonló panasz jutott el, amelyet portugál gyerekek és fiatalok nyújtottak be 33 európai kormány ellen szeptemberben. Azzal érveltek, hogy a klímaváltozás veszélybe sodorja a jövőjüket.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.