A 200-1000 méter mélyen élő halak háromnegyedében találtak mikroműanyagot.
A Frontiers in Marine Science című tudományos folyóiratban publikálták kutatók, milyen eredményre jutottak az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak vizsgálatával.
Alina Wieczorek, a galwayi Ír Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái a mezopelágikus, vagyis 200-1000 méter közötti zóna különböző mélységeiből fogtak ki halakat Új-Fundland partjainak közelében, majd laboratóriumi körülmények között vizsgálták meg az állatok gyomrát egy speciális légszűrőt használva, hogy még véletlenül se szennyezzék tovább a mintákat.
A kutatók a vizsgált halak 73 százalékának a gyomrában mutattak ki különböző, egyebek között a textilipari termékekben található mikroműanyagokat.
Hogy lehet ez?
Úgy, hogy bár ezek a halak nagyon mélyen élnek, éjszaka felúsznak a vízfelszín közelébe táplálkozni, majd napközben visszatérnek a mélybe – így az óceánok minden részébe, akár a legmélyebb zónákban élő organizmusokig is képesek eljuttatni a megevett mikroműanyagot. Ezek a halak ráadásul olyan halaknak is a prédái, amelyeket az emberek is fogyasztanak, ami azt jelenti, hogy a mikroműanyagokhoz tapadó vegyi hulladékok – közvetett módon – az élelmiszerkészletünket is megfertőzhetik.
(Forrás: ScienceDaily/MTI. A kép illusztráció)