Globális szinten a megtermelt élelmiszer harmadát elpazaroljuk minden évben, aminek értéke elérheti az ezer milliárd dollárt, ám Magyarországon az egyik legkevésbé jellemző, hogy kidobjuk a még ehető ételt.

Az Economist Intelligence Unit és a Barilla Center összeállította az úgynevezett élelmiszeripari fenntarthatósági listát, amelynek összeállításánál 67 országot vizsgáltak meg olyan szem szempontok alapján, mint az élelmiszer-fogyasztás takarékosság, a mezőgazdaság fenntarthatósága, az egészség és táplálkozás.

Kiderült, hogy mezőgazdaságunknak nagy a környezetterhelése és rossz a termelékenysége, valamint túl sokat járunk gyorsétterembe, de Magyarországot így is a kifejezetten előkelő 10. helyre rangsorolták – így néz ki a TOP 10 (a maximum 100 pont):

1. Franciaország: 76,1 pont
2. Hollandia: 75,6 pont
3. Kanada: 75,3 pont
4. Finnország: 74,1 pont
5. Japán: 73,8 pont
6. Csehország: 73,5 pont
6. Dánia: 73,5 pont
8. Svédország: 73,4 pont
9. Ausztria: 73,3 pont
10. Magyarország: 72,5 pont

Érdekesség, hogy Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lemaradt a TOP 10-ből, sőt, még a TOP 20-ban sincs benne.

Kína az üvegházhatású gázok kibocsátása, az USA az egészségtelen étkezési szokások, az Egyesült Királyság pedig a víz kezelés miatt kapott alacsonyabb értéket. 

Ezt kell tenni, hogy évtizedek múlva legyen mit ennie az emberiségnek

A problémák súlyosak, a klímaváltozás pedig súlyosbítja azokat. A fél világ tudományos akadémiái cselekvési tervet készítettek.

(Forrás / fotó: Business Insider)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A rendőrség napján lehetne egy rendőrnő is a nap csaja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés