Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még semmi nincs eldöntve, szavazz te is!

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az adott őshonos fára. Tavaly a vadalma nyert, idén a virágos kőris, 2019-re ezek a jelöltek:

  • Fehér nyár (Populus alba): az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarj-képzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.
  • Sajmeggy (Cerasus mahaleb): középhegységi bokorerdeink vadgyümölcse, amely a korábbi fenyvesítések, illetve a jelenlegi túltartott nagyvadállomány miatt visszaszorulóban van. Korábban fáját pipaszárak, sétapálcák és igényesebb faragványok készítésére alkalmazták, termése likőralapanyag.
  • Fehér fűz (Salix alba): az árterek vízháztartásának romlása miatt sok helyen pusztulnak állományai, nemesített fajtái visszaszorították az alapfajt. A múltat idéző fejesfa üzemmódban kezelt botoló füzesek eltűnőben vannak, holott tájképi szerepük is kiemelkedő.

Ha nem akarod, hogy a fejed fölött válasszák meg 2019 fáját, itt tudsz szavazni.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Az év fája)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.