A föld ráadásul tőzegmentes, biotermesztésben is felhasználható.

Minden városban keletkezik zöldhulladék, nemcsak a kertekben, parkokban, hanem a konyhákban is. Bécs zöldövezetében összesen 80 ezer bioszemetesben gyűjtik a zöldség-gyümölcs maradványokat és a növényi nyesedéket (a biokukát ingyen igényelhetik az ingatlantulajdonosok), ezeket hetente ürítik, tartalmuk a lobaui komposztálóüzembe kerül. Szintén ott végzi a város szeméttelepein leadott zöldhulladék, valamint a parkok és zöldterületek gondozása során keletkező bioszemét is.

A lobaui Európa legnagyobb nyílt rendszerű komposztálóüzeme, évente mintegy 45 ezer tonnányi jó minőségű komposztot állítanak elő, amelynek egy része a bécsi parkokba, zöldterületekre kerül, illetve a város területén zajló, biológiai növénytermesztésben hasznosítják.

A komposzt másik részéből készül a Guter Grund nevet viselő virágföld, amely bármelyik bécsi szeméttelepen megvásárolható,

a 18 literes zsák három, a 40 literes öt euróba kerül.

A bécsi föld különlegessége, hogy egyáltalán nem tartalmaz tőzeget, helyette fakéreghumusszal és megfelelően előkészített farostokkal teszik lazává és könnyűvé a szerkezetét. A bécsi köztisztasági vállalat 2009 óta állít elő így virágföldet, azóta az idei szezonkezdésig összesen 300 ezer zsáknyi fogyott.

Itt egy másik remek ötlet Bécsből:

(Cikk-kép: PID/Houdek)

És ezt olvastad már?
Belakták az állatok a csendes-óceáni szemétszigetet