Betiltatná a gázkazánokat az EU illetékes koordinátora
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nagyon sokakat érintene, miközben az sem biztos, hogy valóban jót tenne-e a környezetnek.

Az európai politikával foglalkozó EurActiv készített interjút Brian vad Mathiesen dán kutatóval, az Európai Unió lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiájának vezető koordinátorával – vette észre a Portfolio.

Mivel a végső energiafogyasztás nagyjából fele a fűtésre vagy melegvíz-készítésre megy el, és ennek 82%-át fosszilis tüzelőanyagból állítják elő, logikusan következik, hogy rengeteg szén-dioxidtól lehetne mentesíteni a légkört, ha valamilyen megújuló energiaforrásra állna át az európai lakosság.

A kutató szerint a jövőben is lesz szükség gázra, de nem a házak fűtéséhez, mert az távhővel, hulladékhővel vagy okos termálvizes rendszerekkel olcsóbban, hatékonyabban és környezetbarát módon megoldható lenne.

A Portfolio emlékeztet rá, hogy a dán tudós nem számol a szilárdtüzeléssel – pl. tűzifa, szemét –, amely szennyező, de egyszerűbb módja a fűtésnek, és félő, hogy amennyiben a gázt kivezetik, az alternatívákat viszont nem teszik elérhetővé, sokan választhatják a szilárdtüzelést. Arról pedig tudjuk, hogy szennyezőbb a közlekedésnél is:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.