Éljen, éljen!

A légkörkutatók március elején hívták fel a figyelmet arra, hogy szokatlan erős az ózonlebomlás az Északi-sark felett, március második felében már mintegy egymillió négyzetkilométeres ózonlyukat figyeltek meg, amelynek kialakulását* a megszokottól eltérő légköri jelenségekkel, köztük a sztratoszféra szélsőségesen hideg hőmérsékleteivel magyarázták – ehhez hasonló jelenséget egyébként utoljára mintegy tíz éve észleltek.

Ez egyébként kicsi a Déli-sarkvidék felett lévőhöz képest, mivel ott az 3-4 hónapon keresztül 20-25 millió négyzetkilométeres is lehet az Európai Űrügynökség (ESA) szakértője, Diego Loyola szerint.

A jó hír viszont az, hogy az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata azt közölte, hogy

bezárult a példátlanul nagy ózonlyuk az Északi-sark felett,

ugyanis mint írják:

„A poláris örvény szétesett, lehetővé téve, hogy ózonban gazdag levegő áramoljon az Északi-sark térségébe, ami összhangban van a Copernicus szolgálat múlt heti előrejelzésével.”

Copernicus ECMWF on Twitter

The unprecedented 2020 northern hemisphere #OzoneHole has come to an end. The #PolarVortex split, allowing #ozone-rich air into the Arctic, closely matching last week's forecast from the #CopernicusAtmosphere Monitoring Service. More on the NH Ozone hole➡️https://t.co/Nf6AfjaYRi https://t.co/qVPu70ycn4

* Az ózonréteg, az ózonlyuk kialakulása

Az ózonréteg egy természetes gázréteg, amely a Földet a Nap ultraibolya-sugárzásától védi. Az ózonlyuk kialakulásának hátterében a tudósok szerint a sarkvidék felett lévő levegő különösen alacsony hőmérséklete és egy stabil sarkvidéki örvény áll. Mínusz 78 Celsius-fokon kialakulnak úgynevezett sztratoszférikus felhők, amelyek az emberi tevékenység következtében a környezetbe került fluorklór-szénhidrogének (FCKW) révén lebontják az ózont. Az FCKW-k önmagukban kisebb mértékben okoznak ózoncsökkenést, a nagy hideg hatására viszont agresszívvé válnak. Az FCKW-k előállítása régóta tiltott, ha ez nem így lenne, a tudósok szerint sokkal rosszabb lenne a helyzet. Ám mivel ezek élettartama 50-100 év, az Északi-sarkvidéken még nem mutatkoznak a tilalom hatásának jelei.

(Forrás: Copernicus ECMWFMTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Tanúsítványt kaphatnak az alacsony gázkibocsátású marhák az USA-ban