A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait. És hát a végeredmény nem túl szívderítő azokra a csokifogyasztókra nézve, akiknek fontos a környezettudatosság.

A karbonlábnyom ugyebár azt mutatja, hogy a termék életciklusa során mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a levegőben. A tanulmányban a szakemberek úgy becsülték, hogy a világ hatodik legnagyobb csokoládéfogyasztó államának számító Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, ami egyenlő az észak-ír főváros, a 290 ezres lakosú Belfast éves karbon-kibocsátásával.

Azt is kimutatták, hogy egyetlen szelet csokoládé előállításához mintegy ezer liter vízre van szükség, ami rengeteg, főként, ha figyelembe vesszük, hogy egyes nagyvárosokban már most ivóvízproblémák vannak, néhány évtized múlva pedig az ivóvízhiány globális méreteket ölthet. Becslések szerint 2080-ra mintegy 2 és fél milliárdan nem jutnak majd ivóvízhez.

A kutatók azt találták, hogy csokoládéhoz szükséges alapanyagoknak – köztük a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak –, valamint a csomagolásnak is nagy az ökológiai lábnyoma. A kakaó ugye az egyenlítő környékén, elsősorban Nyugat-Afrikában, Közép-és Dél-Amerikában terem, ezért nagy távolságot kell megtennie, még az előtt, hogy csokoládét készítsenek belőle az Egyesült Királyságban.

Ráadásul a tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező. A tejtermelés sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatású gázkibocsátók. Ez is jelentős mértékben növeli a csokoládé karbonlábnyomát.

„Nem arra akarunk kilyukadni, hogy az emberek hagyjanak fel a csokoládéfogyasztással, csupán szeretnénk, ha környezettudatosabbá válnának”

– emelte ki Adisa Azapagic, a Manchesteri Egyetem professzora, aki még megjegyezte, hogy reméli, a munkájuk segíti a csokoládéipart abban, hogy megbirkózzon a gyártási folyamat környezeti hatásaival, és a lehető legfenntarthatóbb termékké tegye a csokoládét.

És hogy némi örömhírrel is szolgáljunk:

(forrás: ZME Science, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Az éghajlati összeomlás megelőzésének tényleges ára