Nagyon rossz hírek érkeztek a csokiról
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait. És hát a végeredmény nem túl szívderítő azokra a csokifogyasztókra nézve, akiknek fontos a környezettudatosság.

A karbonlábnyom ugyebár azt mutatja, hogy a termék életciklusa során mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a levegőben. A tanulmányban a szakemberek úgy becsülték, hogy a világ hatodik legnagyobb csokoládéfogyasztó államának számító Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, ami egyenlő az észak-ír főváros, a 290 ezres lakosú Belfast éves karbon-kibocsátásával.

A kutatók azt találták, hogy csokoládéhoz szükséges alapanyagoknak – köztük a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak –, valamint a csomagolásnak is nagy az ökológiai lábnyoma. A kakaó ugye az egyenlítő környékén, elsősorban Nyugat-Afrikában, Közép-és Dél-Amerikában terem, ezért nagy távolságot kell megtennie, még az előtt, hogy csokoládét készítsenek belőle az Egyesült Királyságban.

Ráadásul a tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező. A tejtermelés sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatású gázkibocsátók. Ez is jelentős mértékben növeli a csokoládé karbonlábnyomát.

– emelte ki Adisa Azapagic, a Manchesteri Egyetem professzora, aki még megjegyezte, hogy reméli, a munkájuk segíti a csokoládéipart abban, hogy megbirkózzon a gyártási folyamat környezeti hatásaival, és a lehető legfenntarthatóbb termékké tegye a csokoládét.

És hogy némi örömhírrel is szolgáljunk:

(forrás: ZME Science, BBC, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.