Állati DNS-minták elemzésével juthatunk közelebb az orvvadászhálózatok feltérképezéséhez
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Washingtoni Egyetem kutatóinak vezetésével az afrikai országok hatóságai 38 nagy elefántcsont-szállítmányt elemeztek, majd megállapították, hogy a három legnagyobb csempészhálózatot a kenyai Mombasából, az ugandai Entebbéből és a togói Loméból működtetik. A szállítmányokat egyébként még 2011 és 2014 között foglalták le.

A Science Advance folyóiratban közzétett tanulmányban felfedték az összefüggést a látszólag elszigetelt lefoglalások között, összekapcsolva azokat nemcsak a kikötőkben működő bűnhálózatokkal, hanem az orvvadászokkal és a szállítmányozási hálózatokkal is.

Mindezt úgy, hogy az orvvadászok az agyarpárokat szétválasztották, és a világ különböző részeibe szánt szállítmányokban rejtették el.

Samuel Wasser, az amerikai egyetem biológiai megőrzési központjának igazgatója emlékeztetett arra, hogy előző kutatásukban már azonosították, hogy Afrika mely részein működnek a legnagyobb orvvadászhálózatok:

A kutatók eredményei segítik a helyi hatóságokat a hálózatok felgöngyölésében és bizonyítékok gyűjtésében az ellenük folyó bűnperekhez.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám azóta is folyamatosan csökken az afrikai elefántok száma. 2016-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) megállapította, hogy a 2005 és 2011 között elpusztult mintegy 111 ezer elefánt többsége vadorzók áldozatul esett. Becsléseik szerint 2011-ben mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.