Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Talán várat is lehetne építeni belőle.

Kenyában a lakosság nagyjából fele a szegénységi küszöb alatt tengődik, ezért különösen fontosak azok a megoldások, amelyek olcsón juttatják az embereket számukra fontos termékekhez vagy szolgáltatásokhoz.

Első hallásra kicsit furcsa, hogy emberi kakiból készítenek brikettet, amit olcsón megvehetnek, de Nakuruban működik a dolog. A szegénység a higiéniára is káros, a megyében sok a pottyantós rendszerű vécé, így az ürülék a homokos talajba szivárog, és a talajvizet is szennyezi.

A Nakuru Megyei Higiénia Program keretében a környezetszennyező, egészségre ártalmas székletet teherautókkal összegyűjtik, megszárítják a napon, utána 300 Celsius-fokon kezelik, fűrészport adnak hozzá, és egy kis melasszal összekeverve golyókká formázzák.

Az így keletkező anyag az eljárás során szerencsésen elveszti a szagát, viszont éghető, jó hatásfokú, és sokkal olcsóbb, mint például a szén.

A helyiek ugyan eleinte idegenkedtek attól, hogy azt égessék el, amit ők vagy embertársaik nem sokkal korábban a vécében hagytak, de mára sikerült legyőzni az előítéleteket, örömmel használják az olcsó tüzelőt a főzéshez, a begyűjtő cég pedig már hatezer vécéből kapja az alapanyagot, és a rendszer bővítését tervezik.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.