Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elküldte első felvételeit az Európai Űrügynökség (ESA) október 13-án felbocsátott Sentinel–5P műholdja a Föld légkörének szennyezettségéről. Többek között a szén-monoxid globális eloszlásáról, valamint az európai kontinens térségében lévő nitrogén-dioxid-koncentrációról is képet kaphatunk.

A Sentinel–5P műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el: a Tropomi nevű eszköz képes a nitrogén-dioxid és a szén-monoxid mellett a metán, illetve a különböző aeroszolok feltérképezésére is képes a korábbinál jóval nagyobb részletességgel. Az Európáról november 22-én készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják,

A felvételen a nitrogén-dioxid-koncentráció mértéke látható – kék: alacsony, piros: magas

A szakemberek az első felvételeket felhasználták arra, hogy megalkossák a szén-monoxid szennyezés globális térképét, amely szerint Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egyes térségei a legszennyezettebbek:

Az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és segíteni fogják a szakembereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában. A műholdnak sikerült például megfigyelni az indonéziai Agung tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe jutott hamu és kén-dioxid mennyiségét is.

Azért Magyarországon sem rózsás a helyzet:


(forrás: Daily Mail, BBC, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.